Aktualno OG sada Ogulin

Novi duh Đulinog vrta

Krajem ožujka okončana je i provedba projekta „Susret s rijekom“ koji je za cilj imao doprinijeti održivom korištenju prirodnih resursa i očuvanju biološke ravnoteže područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije. Naglasak je stavljen i na povećanje turističke privlačnosti ovih područja, te edukaciju i podizanje svijesti o važnosti njihova očuvanja.

Nositelj projekta bila je Karlovačka županija, a partneri, uz Grad Ogulin i Turističku zajednicu Grada Ogulina, su bili i gradovi Karlovac i Ozalj, Javna ustanova Natura Viva, Javna ustanova razvojna agencija Karlovačke županije i TZ Grada Ozlja.

U Ogulinu je projekt proveden na području Đulinog ponora, točnije u Parku izviđača. Zadaće Grada Ogulina odnosile su se na izradu projektno tehničke dokumentacije, elaborata multimedijskog rješenja, izradu dizajnerskog rješenja ograde i opreme sjenica, izgradnju NATURA 2000 interpretacijskog centra na otvorenom „Đulin vrt“, izradu i montažu ograde i opreme za sjenicu, izgradnju poluamfiteatra „Đulin vrt“, uzemljenje i zaštitu od munje građevine poluamfiteatra.

Turistička zajednica Grada Ogulina bila je zadužena za postavljanje mobilnog interpretacijskog centra, multimedijsku opremu za prikaz edukativnih sadržaja (VR, hologram i podna projekcija), opremu za video nadzor i zaštitu objekata MIC-a i sustav za brojanje posjetitelja te informativno edukativni panoe i postavljanje turističke signalizacije.

Za realizaciju dijela projekta koji se odnosio na Ogulin uloženo je 2.000.000,00 kuna, od čega je 95% sufinancirano sredstvima EU fondova kroz projekt “Susret s rijekom”, a ostatak je financirao Grad Ogulin. Poseban naglasak stavljen je na način prezentacije edukativnih sadržaja, osobito kroz korištenje IKT tehnologije putem mobilnog interpretacijskog centra i multimedijskih sadržaja. Tako je “Đulin vrt” zabljesnuo u svom novom sjaju, a osim brojnih Ogulinaca, u njemu će imati priliku uživati i brojni turisti koji posjećuju naš grad.