Aktualno Sport

Utakmica 3. kola U-21 Eura između Hrvatske i Engleske završila je porazom koji ćemo dugo pamtiti

HRVATSKA JE U ČETVRTFINALU! POGLEDAJTE ČUDESNI, SPASONOSNI GOL BRADARIĆA U SUDAČKOJ NADOKNADI!
HRVATSKA – ENGLESKA 1:2 (Eze 12′, 11m, Jones 74′, Bradarić 92′)

Ako u sportu postoji sladak poraz, onda je to ovaj! Hrvatska U-21 reprezentacija gubila je 0:2 od Engleske na ulasku u sudačku nadoknadu, to je značilo da ispada s Eura, da su Englezi uhvatili drugo mjesto. Portugal je lako “riješio” Švicarsku (3:0), Hrvatskoj je za prolaz bio dovoljan i minimalan poraz. Kad se činilo da je Hrvatska potrošila i taj luksuz, da više nema izlaza, Domagoj Bradarić odapeo je s 20-ak metara ljevicom, pod gredu! Za četvrtfinale, 31. svibnja protiv Španjolske u Mariboru!

Početak je bio obećavajući, ne toliko zbog Hrvatske, koliko zbog Portugala. Zabili su Portugalci odmah, poveli protiv Švicarske i time odmah dali Hrvatskoj vjetar u leđa. Naši su, pak, prvih nekoliko minuta bili pred šesnaestercem Engleza, mirisalo je na pozitivan kraj. Međutim, vrlo brzo stvari su se promijenile.
Ne znamo je li rezultat s druge utakmice malo uspavao Bišćanove dečke, ali Englezi su krenuli odlučnije, opasnije. Jones je u devetoj minuti prvo pucao s vrha kaznenog prostora, “oršićevski” je gađao i pogodio gredu. Prvi je to udarac u okvir gola Engleza iz igre na čitavom Euru! Onda je opet zaspala obrana, prošao je Nketiah, prešao Kotarskog, ali nije stigao loptu, u nastavku akcije Gallacher je pucao u blok. No, taj trominutni “blackout” završio je pogotkom. Moro je vraćao loptu Franjiću, on slučajno nagazio Nketiaha – kazneni udarac. Nije na prvu izgledalo da je prekršaj, protestirao je Ivanušec i zaradio karton. Nema VAR-a, nema nikakve šanse za promjenu odluke, ako bi i postojao neki razlog. Eze je zabio s bijele točke. No, i dalje je to bio rezultat s kojim Hrvatska ide dalje.
Potrajala je hrvatska uspavanka prvih 25 minuta, ništa nisu Moro, Ivanušec i društvo odigrati prema naprijed, a onda se ipak nešto pomaknulo. Sve su više naši bili na suparničkoj polovici, pred šesnaestercem. Prošao je u 32. minuti Nikola Moro, s desne strane ušao u kazneni prostor, povratnom loptom pronašao Špikić na “ziceru”. Bišćan i klupa već su skočili, spremali se proslaviti gol, ali Špikić je lijevom nogom pucao visoko preko gola. A onda je najbolju priliku imao Ivanušec. Sam je presjekao dodavanje u engleskoj obrani, pobjegao braničima, nisu ga uspjeli zaustaviti ni prekršajem, došao je u sjajnu poziciju za udarac s vrha šesnaesterca, gađao je donji kut, ali Ramsdale je sjajno obranio. Kakva šansa!

Odmah nakon toga moglo je biti i 2:0, opet je pucao Jones, okrenuo Šverka i za nekoliko centimetara promašio suprotni kut. U zadnjim trenucima prvog dijela, Bradarić je “poludio” uvjeren da je Gallacher igrao rukom, tražio je kazneni udarac, ali zaradio je samo žuti karton zbog protesta. Unatoč svemu, na kraju prvog dijela, imala je Hrvatska i dalje četvrtfinale u rukama.
Zakuhao je početkom nastavka Kotarski, zamalo izgubio loptu, uspio ju jedva izbaciti, a onda se iskupio obranivši Ezu slobodnjak, lopta je išla pokraj zida u kut. Preživjela je Hrvatska još neke opasne situacije, ali definitivno nije izgledala kao četvrtfinalist Eura. Ni to vodstvo Portugala nije “zapalilo iskru”, štoviše, opet su Englezi bili blizu, McNeil je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu. Imala je Hrvatska kontru, dva na jedan, loše je završio Moro, a onda je Curtis Jones uspio zabiti. Još jedan ubačaj u šesnaesterac, još jedna loša reakcija obrane, Jones je bio precizan i s 12-13 metara pogodio suprotan kut.
I kad se tužan epilog činio neizbježnim, kad smo se već “oprostili” od Eura, bomba Domagoja Bradarića donijela je prolaz, prvi, povijesni. Da je netko rekao da ćemo se radovati porazu…(sportske.jutarnji.hr)

Gol Bradarićev-(hrt.hr)