Aktualno Sport

Bogatstvo ili prokletstvo ogulinskog ženskog kuglanja!?

 

ŽKK Ogulin će vjerojatno i treći put plesati samo jedno ljeto u prvoligaškom društvu. Pitanje, je li to bogatstvo ili možda prokletstvo ogulinskog ženskog kuglanja? – komentar Darko Pribanić.

Vrlo je zanimljiv pogled na izvješće posljednjeg, 16.kola 1. Hrvatske lige kuglačica: Iva Cindrić 607, Venesa Bogdanović 594, Matea Juričić 594, Matea Gašparović 585, Barbara Žilić 584, Ivana Neralić 568.. Sveukupno: 3532 čunja! Dakle, šest bivših i sadašnjih (Žilić) ogulinskih kuglačica ima fantastičnih 3532 čunja, rezultat kojeg rijetko dohvati i aktualni prvak Hrvatske, Mlaka ! S ovakvim sastavom ogulinski klub bio bi jedan od favorita za osvajanje ne samo prvenstva Hrvatske, već i u vrhu europskog klupskog kuglanja.

Zagrebački Admiral je pobijedio Podravku, a najbolja igračica utakmice je Iva Cindrić (607). Kuglačice Splita su pobijedile ekipu Zagreba, najbolja igračica utakmice je Matea Gašparović (585), vrlo dobra bila je i Jasmina Marinović (556), obje iz ekipe Splita. I konačno, kuglačice Ogulina pobijedile su ekipu Rijeke. Najbolja igračica utakmice bila je Matea Juričić (594) a njezina sestra Ivana tek malo skromnija (521), obje igraju za ekipu Rijeke. Pored ovih 7 spomenutih kuglačica, spomenimo još Anamariju Grdić (Mlaka), Anu Gerovac (Admiral) i Valentinu Prpić (Split). Što je zajedničko za ovih 10 kuglačica ? To što su ponikle iz ogulinske škole kuglanja !

POVIJEST ŽENSKOG KUGLANJA U OGULINU

Ženski kuglački klub Ogulin osnovan je 2005. godine, 15-godišnjicu su obilježili skromno (zbog koronavirusa), u rujnu prošle godine uz tradicionalni turnir za Dan Grada Ogulina i objavljivanjem klupske monografije. Žensko kuglanje pojavilo se u Ogulinu početkom 80-tih prošlog stoljeća, ekipa Kleka trajala je sve do početka Domovinskog rata uz solidne rezultate, nakon čega je ženska ekipa raspuštena, a većina ogulinskih kuglačica raspršila je po prvoligaškim klubovima u Zagrebu, Rijeci, Poreču, Karlovcu i Vrbovskom. Neke od njih osvajale su i svjetske medalje za bivšu državu (Ruža Neralić).

Početkom novog tisućljeća pojavila se želja kod većine tih igračica za povratkom u Ogulin i osnivanjem novog ženskog kluba. U ljeto 2005. godine osnovan Ženski kuglački klub Ogulin te je iste jeseni uključen u prvenstvo Druge lige. Najznačajniji trenutak u povijesti kluba dogodio se početkom 2009. kada je u klub došla Ruža Neralić i pokrenula školu kuglanja. Vrlo brzo, iz te škole počele su izlaziti odlične mlade kuglačice, koje su u idućih 10 godina osvojile čak 35 medalja na državnim prvenstvima, od čega čak 8 zlatnih u kategorijama, od podmlatka do juniorki. No to nije sve: te mlade kuglačice osvojile su na svjetskim prvenstvima čak 16 medalja (8 zlatnih, 3 srebrne i 5 brončanih). To su: Matea i Ivana Juričić, Iva Cindrić, Valentina Prpić, Jasmina (Dubić) Marinović, Matea Gašparović, Venesa Bogdanović, Ivana Neralić i Anamarija Grdić.

Je li ova gornja činjenica bogatstvo ili prokletstvo ogulinskog ženskog kuglanja!? Bogatstvo je svakako zbog odličnih državnih i svjetskih rezultata bivših ogulinskih kuglačica, ali i prokletstvo, jer ogulinsko žensko kuglanje i pored takvih odličnih bivših kuglačica, nema od toga nikakve rezultatske koristi za svoj klub.

SUDBINA MANJIH SREDINA
Kuglačice Ogulina tri puta su osvojile naslov prvaka 2. Lige (2008., 2014. i 2020.godine) i kao pobjednice kvalifikacija, plasirale se u Prvu ligu. U prva dva prvoligaška izleta nisu se uspjele održati, u tijeku je borba za treći opstanak u društvu najboljih. Razlog tome je jasan: čim neka od ogulinskih talentiranih mladih kuglačica zablista, slijedi pozivnica u neki od vodećih hrvatskih klubova (Rijeka, Zagreb, Split …) i tamo nastavljaju karijeru. U novom klubu rješava im se stipendija, školovanje i druge pogodnosti, koje im matični klub nije u mogućnosti pružiti. A ogulinski klub opet mora krenuti iz početka, stvarajući nove buduće kuglačke nade. Uz to, slijedi im grčevita borba za opstanak u prvoligaškom društvu ili opet povratak u drugu ligu. Još jedna posebna zanimljivost: u ovosezonskim prvoligaškim susretima, najbolju igru protiv Ogulina pokazale su upravo njihove bivše igračice i uglavnom bile razlogom poraza ogulinskog kluba.

No, sve gore navedeno sudbina je svih manjih sredina, ne samo Ogulina i ne samo u kuglanju već i u svim drugim sportovima. Ono najbolje iz manjih sredina redovito završava u velikim gradovima i klubovima, koji se onda kite „tuđim perjem“. No, Ženski kuglački klub Ogulin može biti ponosan na činjenicu da vjerojatno nijedan klub u Hrvatskoj (pa niti Rijeka, Zagreb, Split i drugi …) nije u kratkom razdoblju postojanja (15 godina) dao toliko kvalitetnih prvoligaških igračica (trenutno ih u prvoligaškim klubovima igra čak 10), s toliko osvojenih državnih i svjetskih medalja. Unatoč svemu, pa i tom ponosu, ŽKK Ogulin će vjerojatno i treći put plesati samo jedno ljeto u prvoligaškom društvu. Dakle, je li sve ovo spomenuto, bogatstvo ili prokletstvo ogulinskog ženskog kuglanja ? (D. P.)