Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinska Javna vatrogasna postrojba lani odradila 141 intervenciju

Vatrogasci ogulinske Javne vatrogasne postrojbe su tijekom 2020. godine odradili 141 intervenciju, što je nešto manje no tijekom 2019. godine.

Na tim intervencijama sudjelovalo je 506 vatrogasaca, a utrošeno je 776 sati rada.

Najviše intervencija odrađeno je na području grada Ogulina, njih 115. Lani je zabilježeno povećanje broja požara dimnjaka, a manje je bilo požara otvorenog prostora. Unatoč tome, najveći broj intervencija odnosio se upravo na gašenje požara na otvorenim prostorima. To smanjenje u JVP Ogulin pripisuju preventivnom radu na obavještavanju i educiranju građana, ali i vremenskim prilikama nepovoljnim za nastanak takve vrste požara. Od značajnijih intervencija na otvorenom ističu gašenje požara komunalnog otpada na odlagalištu Sodol koji je gašen u 4 navrata, 3 puta u rujnu i 1 u studenom prošle godine.

Krajem prošle godine zaposlenici JVP Ogulin, kao i pripadnici DVD-ova s područja Grada Ogulina sudjelovali su u otklanjanju posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Sisačko moslavačku županiju. Na teren su tada upućene 4 ekipe, točnije 17 vatrogasaca i 6 vozila, koji su djelovali u sklopu interventne postrojbe Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Na rad ogulinske JVP utjecala je i epidemija koronavirusa, pa su tijekom prošle godine u par navrata pribjegli uvođenju smjenskog rada, kaže zapovjednik JVP Milan Stipetić.
Mučila ih je i dotrajalost voznog parka, jer je zabilježeno više velikih kvarova vatrogasnih vozila. Nije manjkalo niti manjih kvarova na vozilima, a dobar dio njih su otklonili sami zaposlenici JVP Ogulin.

Osim lošeg stanja u kojem se nalazi vozni park, iz JVP Ogulin su u svom godišnjem izvješću o radu upozorili i na vrlo loš sustav radio veze na cijelom području djelovanja Postrojbe. Kako su naveli u izvješću u poslovanju za prošlu godinu, na sjednici Gradskog vijeća,  komunikacija tijekom intervencija je vrlo teška radi lošeg prijema i nerazumljivosti radio komunikacije. Stoga su tijekom intervencija bili prisiljeni za komunikaciju koristiti mobitele, što smatraju krajnje neodgovarajućim.