Aktualno OG sada Ogulin

Za projekt „Virtualni Ogulin“ Ministarstvo turizma i sporta Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana dodijelilo 25.000 kuna!

“Jučer, 6. travnja 2021. godine, na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta objavljena je Odluka o odabiru projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola u turizmu u 2021. godini temeljem Javnog poziva “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2021.“ Među 20-ak odabranih projekata koje će Ministarstvo turizma i sporta financijski pomoći je i projekt Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana „Virtualni Ogulin“. Projekt su osmislili profesori Dragan Sabljak i Bojan Grba, a ovo je već druga godina da u školu dolaze sredstva putem navedenog javnog poziva. Veseli nas što je ideja projekta isključivo vezana uz Ogulin te će biti skroman doprinos škole turističkoj ponudi grada.

Ogulin ima puno povijesnih i kulturnih lokacija koje privlače turiste (Đulin ponor, Muzej, Frankopanska kula, Klek, Šmitovo jezero, Jezero Sabljaci…). Kako bi sve ove, ali i druge destinacije, učinili dostupnijim svima učenici i profesori Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana osmislili su projekt virtualizacije Ogulina. Primarni cilj projekta je napraviti sustav kojem bi se pristupalo preko mobilnog uređaja, tableta ili osobnih i prijenosnih računala na jednostavan način, odnosno upisivanjem adrese: virtualni-ogulin.eu ili skeniranjem QR koda koji će također biti napravljen za lakši pristup digitalnom sadržaju. Učenici iz različitih obrazovnih sektora bi se upoznavali u svrhu realizacije projekta u turizmu. STEM područje i tehničku izvedbu preuzeli bi učenici opće gimnazije koja naglasak stavlja na STEM područje. Učenici jezične gimnazije preuzeli bi prijevod i prilagodbu sadržaja koji bi se prikazivao osim na hrvatskom i na engleskom i njemačkom jeziku. Smjer hotelijersko-turistički tehničar pripremio bi sadržaj i reklamu smještajnih kapaciteta Grada Ogulina te odabrao nekoliko glavnih ruta kojima bi se turisti mogli kretati kako bi najlakše obišli sve prikazane lokacije. Učenici koji se obrazuju za smjer ekonomist bit će zaduženi za reklamu, javnost i diseminaciju projekta, a što će preuzeti i nastavnici voditelji aktivnosti kroz svoja stručna usavršavanja.

U završnici projekta dobili bi završen web sustav o svim potrebnim informacijama i trenutnim ponudama koje Grad Ogulin nudi kao turističke destinacije koje i u ovo teško vrijeme privlače mnogobrojne turiste. Takav sustav koristio bi prvenstveno Turističkoj zajednici Grada Ogulina koja bi mogla uputiti turiste da se upoznaju s turističkom ponudom ogulinskog kraja, a u svrhu boljitka svih stanovnika, privatnih iznajmljivača, restorana, hotela i ugostiteljskih objekata Grada Ogulina

Svaku virtualnu šetnju pratio bi i tekstualni sadržaj koji bi pobliže objasnio lokaciju te mogućnosti dolaska na istu.

Isto tako, poboljšala bi se dosadašnja dobra suradnja gospodarskih subjekata s Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana, no što je puno bitnije, škola bi se povezala i s drugim institucijama koje bi joj pomogle u realizaciji ovog velikog projekta”. (Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana, Ogulin)