Aktualno Županija

HDZ kontra gradonačelnice i novog urbanističkog rješenja gornjeg Ozlja, Lipšinić: Opstruirate Grad, čije interese Gradsko vijeće uistinu zastupa?

Je li rezultat toga političko nadjačavanje lokalnog HDZ nauštrb nekadašnjoj partnerici gradonačelnici Gordani Lipšinić ili sadašnjoj političkoj garnituri u Gradskom vijeću zaista trenutno nije najveći interes uređenje ovog dijela grada?

Gornji dio grada Ozlja još će neko vrijeme izgledati onako kakvog ga imamo priliku vidjeti na crno bijelim fotografijama s početka prošlog stoljeća. Naime, novo urbanističko uređenje ovog djela grada koje zagovara gradonačelnica Gordana Lipšinić nije dobio podršku Gradskog vijeća, iako za realizaciju pojedinačnih projekta već postoji pripremljena projektna dokumentacija i vrlo izgledna sredstva unutar Fonda za oporavak ili iz drugih izvora.

A Gradsko vijeće odbijenicu je konkretno dalo za „najsporniji“ dio tog projekta, a to je kupnja kuće „Lončar“, koja se nalazi u samom centru toga prostora pa je neimenovno da se je ona morala otkupiti i ono najbitnije vlasnik je bio zainteresiran. Iako je Gradsko vijeće donijelo proračun za 2020. godinu u kojem su bila osigurana sredstva za njezinu kupnju, gradonačelnici je za realizaciju kupoprodaje trebala podrška vijeća. Na zadnjoj sjednici u prošloj godini, gradonačelnica je elaborirala novo urbanističko rješenje kao i potrebu za cjelokupnu realizaciju kojoj je prethodila kupnja spomenute nekretnine, o čemu je KAportal i izvještavao, no odluka se „prebacila“ na naknadnu sjednicu, do koje nikad nije došlo.
Predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Zoretić u ime vladajuće većine kazao je u svom odgovoru, kojeg prenosi gradonačelnica u svojem polugodišnjem izvješću, da „nakon razmatranja svih podastrijetih podataka o učinjenom u svezi Kuće Lončar donesena je odluka da ne mogu ovog trenutka podržati želju gradonačelnice za pozitivnom odlukom za kupnju kuće Lončar. Smatram da nema potrebe za sazivanje izvanredne sjednice ove godine. Kupnja se odgađa za bolja vremena“.

No, do kupnje izgleda nikada neće doći. Naime, kako gradonačelnica Lipšinić otkriva „odgađanje za bolja vremena“ završilo je jer je kuću kupila privatna tvrtka.
Postavljam pitanje svima: zašto se bilo kakav i bilo čiji interes stavlja ispred javnog interesa? Tko je i zašto, s kojim ciljem opstruirao da Grad kupi nekretninu s kojom bi se logično zaokružio prostor za cjelovito uređenje Gornjeg Ozlja i to iz sredstava projekta koji je već pripremljen (Interpretacijski centar Slava Raškaj)? Pri tome, mogu biti i jesam razočarana postupkom kupca, ali ne stavljam na njega teret, on je samo iskoristio priliku, on nije od naroda izabran da štiti javne interese, to nije njegova zadaća. To je trebala biti zadaća Gradskog vijeća i pozicije u njemu, poručuje gradonačelnica Lipšinić.

Do sada je na pojedinačne investicije u gornjem Ozlju utrošeno nekoliko desetaka milijuna kuna proračunskih sredstava, no do cjelokupnog uređenja izgledno je da neće doći. Da li zbog političkih kaprica lokalnog HDZ nauštrb nekadašnjoj partnerici gradonačelnici Gordani Lipšinić ili sadašnjoj političkoj garnituri u Gradskom vijeću zaista trenutno nije najveći interes uređenje ovog dijela grada, ozljanima dođe na isto. Za vidjeti je da li će im na isto doći i poslije 16. svibnja. (kaportal.hr)