Aktualno Županija

Karlovačka policija završila istragu velike krađe drva iz državne šume – osumnjičeni djelatnici Hrvatskih šuma, ima i visokopozicioniranih

Sva petorica osumnjičenika djelatnici su Hrvatskih šuma, trojica su u to vrijeme radili u Šumariji na čijem terenu se dogodila krađa te su oni prijavljeni za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Karlovačka policija završila je kriminalističko istraživanje i ima pet osumnjičenika za veliku šumsku krađu iz državne šume na području Gvozda.

Po pisanju Jutarnjeg lista, Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu policija je prijavila pet osoba koje sumnjiči da su od veljače do svibnja 2018. godine odgovorni za “nestanak” čak 518,2 kubika bukve, hrasta i trešnje vrijednih 232.569 kuna na predjelu Kremešnice u Šumariji Gvozd.
Sva petorica osumnjičenika djelatnici su Hrvatskih šuma, trojica su u to vrijeme radili u Šumariji na čijem terenu se dogodila krađa te su oni prijavljeni za zloupotrebu položaja i ovlasti. Policija nam je Jutarnjem potvrdila da se radi o šefu Šumarije Damiru K. (53) koji je u dogovoru s preostalom dvojicom zaposlenika, Predragom M. (42) i Tihomirom J. (51) i nepoznatim osobama organizirao protupravnu sječu drvnih sortimenata.

Druga dvojica su visokopozicionirani djelatnici Hrvatskih šuma, piše Jutarnji, Mirko P. (55) i Goran G. (55), a radi se o unutarnjim kontrolorima koji su, umjesto da prokažu krivce, čitav slučaj pokušali zataškati ili, kako to navodi policija u svojoj prijavi tužiteljstvu, “iskoristili svoj položaj i ovlast, ne obavljajući dužnost unutarnjeg nadzora, prekoračili svoje ovlasti svjesno dajući netočan zaključak svog unutarnjeg nadzora nad radom osumnjičenih za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju”.
Jutarnji navodi da je jedan od osumnjičenih djelatnika na terenu imao vezu u visokoj politici, pa su kontrolori poslani da umanje štetu i stvar pometu pod tepih, međutim, novi šef koji je preuzeo Šumariju u međuvremenu je, osim što je o krađi izvijestio nadređene, podnio kaznenu prijavu karlovačkoj policiji, smatrajući da se sječa i odvoz oko 25 šlepera trupaca nisu mogli dogoditi bez znanja djelatnika HŠ-a.

Na njegovu inicijativu osnovano je tročlano povjerenstvo iskusnih karlovačkih šumara koji su nedvojbeno zaključili kako je “privlačenje vršio teški zglobni traktor”, kao i da su “sortimenti privlačeni na pomoćno stovarište Kamenac”, gdje su uočili i relativno svježe tragove kamionskih stabilizatora procjenjujući krađu na 400 kubika.

Na teren izlaze i interni kontrolori, koji dva mjeseca kasnije rade zapisnik i također evidentiraju krađu, međutim sumnju prijavitelja krađe da su je izveli sami djelatnicima HŠ-a nazvali su netočnom, zaključujući da “takvi postupci i proizašle posljedice pridonose narušavanju ugleda Hrvatskih šuma” te šefu Šumarije spočitavaju da u “kaznenoj prijavi koju je poslao policiji nije koristio sve relevantne podatke vezane za odsjeke u kojima je prijavljena šumska šteta”.

Sve ove sumnje odgovornih djelatnika Hrvatskih šuma koji su razotkrili svoje kolege, pa onda i policije koja ih je prijavila, utvrđivat će i tužitelji ŽDO-a Karlovac, pa onda i sud. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal