Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Stogodišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić

O obilježavanju stotog rođendana Ivane Brlić Mažuranić govori ovotjedna objava iz rubrike “Utorkom iz umuzejskog arhiva”, sa Facebook stranice Zavičajnog muzeja Ogulin.

Ovoga tjedna obilježavamo rođendan Ivane Brlić Mažuranić, rođene 18. travnja 1874. godine. Tim povodom podsjetiti ćemo se obilježavanja stogodišnjice njenoga rođenja 1974. godine u rodnom gradu Ogulinu.
Ideja za obilježavanje stogodišnjice Ivanina rođenja potekla je od poznatog hrvatskog književnika Dragutina Tadijanovića. Pokrovitelj ove važne obljetnice bila je Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba (danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), a njen član Dragutin Tadijanović bio je zadužen da zajedno s kulturnim, prosvjetnim i društveno–političkim djelatnicima, programski i logistički organizira obilježavanje tog jubileja.
Proslava je trajala četiri dana, od četvrtka 18. travnja do nedjelje 21.travnja. Tom prigodom otvorena je i Spomen-soba Ivane Brlić Mažuranić u Zavičajnom muzeju, koju su uredili književnik Nedjeljko Mihanović i akademski slikar Srećko Pavlinić. U gradu je uz prisustvo velikog broja uzvanika otkriveno poprsje slavne književnice te spomen-ploča na mjestu gdje se nekada
nalazila njena rodna kuća.
Više o pripremama vezanim za proslavu i samoj proslavi možete pročitati u članku sudionika tog događaja, profesora Mihaela Sobolevskog objavljenog u Modruškom zborniku br. 2 iz 2008. godine: https://hrcak.srce.hr/79015