Aktualno Županija

“HDZ-ov Basar odgovoran je za opstrukciju projekata u Ozlju za koje je bio osiguran europski novac”


Gradonačelnica Ozlja otvoreno proziva svog zamjenika i upire u njega i HDZ prstom za ovu “blokadu” projekata

Za opstrukciju projekata Grada Ozlja odgovorna je tek jedna osoba – dogradonačelnik Stjepan Basar. Rekla je to danas gradonačelnica Gordana Lipšinić pojašnjavajući što se dogodilo s nekoliko projekata za koje su imali osiguran europski novac ili su ih u gradskoj upravi pripremali za to.

Što je argument HDZ-u u Gradskom vijeću Ozlja da se protivi projektima za koje je prethodno u proračunu osigurao sredstva nije poznato.

-Argument je da ne može biti sve kako ja zamislim. S tim se argumentom, naravno, nisam složila, kaže Lipšinić.

U proteklom razdoblju, dodaje, “minirali” su mogućnost da u ovaj grad stignu bespovratni milijuni eura. Gradonačelnica odgovornom drži samo jednu osobu, čovjeka koji obnaša dužnost njenog zamjenika i šefa lokalnog HDZ-a.

-Nije moj stil, ali sam prisiljena izgovoriti to – za otvorenu opstrukciju javnih projekata u gradu Ozlju sve prigovore moram usmjeriti na svog zamjenika, gospodina Stjepana Basara, rekla je Lipšinić.

Projekti za koje su osigurani novci nikad ne stignu na dnevni red gradskog vijeća
HDZ-ovi vijećnici jednostavno bi većinom odbacivali prijedloge gradonačelnice ili naprosto odluke nikada ne bi bile uvrštene na dnevni red.

Posljednji u nizu projekata koji nije uspio ni doći pred vijećnike je uređenje Gornjeg Ozlja tj. Centra za posjetitelje “Slava Raškaj” kojeg su u gradskoj upravu pripremali za novac iz ITU mehanizma. Iako su u proračunu prošle godine osigurali sredstva za otkup tzv. kuće Lončar, o toj temi vijećnici nisu nikada raspravljali pa cijela ova priča neće biti cjelovita jer je kuću u međuvremenu kupila privatna osoba.

-Za ITU je spreman Centar za posjetitelje, spremna je cesta, ali nije spremno uređenje trga jer je ono u svom sastavu imalo i kuću Lončar. Dakle, taj dio nije spreman i nikad neće biti, pojašnjava Lipšinić.

Za Društveni dom u Vrhovcu propušteno povlačenje milijuna eura
Gotov projekt uređenja Društvenog doma u Vrhovcu također je propao jer nikada nije došao na gradsko vijeće, a odgovorni su oni koji su tako odlučili, kaže dalje.

-Gradsko vijeće je trebalo razgovarati o tome da Grad smije prijaviti taj projekt na natječaj. Niti tome nije dana prilika i opet je to bila odluka pozicije u Gradskom vijeću. To je bio projekt od milijun eura i to je čisti gubitak.

Poslovna zona Lug ima potencijala za širenje, ali Grad bi trebao otkupiti privatne parcele, međutim ni za to podrške u Gradskom vijeću nije bilo.

Spriječeno zapošljavanje ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta
Svojim odlukama HDZ-ovo gradsko vijeće u Ozlju onemogućilo je čak i provođenje jednostavnih projekata kojima se također povlačio bespovratni europski novac. Poput EGL projekta vrijednog 15 tisuća eura za osnaživanje za rad s mladima. Trebalo ga je provesti Pučko otvoreno učilište.

-Spriječeno je zapošljavanje ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta, štoviše, i žalosno je, da se na najmanje dva zadnja vijeća povlačilo pitanje o tome treba li uopće Ozlju Pučko otvoreno učilište, a kunemo se u mlade.

Tamo gdje gradsko vijeće odnosno većina u njemu nema ingerencije projekti se nesmetano provode. Poput ozaljskog Crvenog križa, kaže Lipšinić – Provode projekte ukupno teške 6 milijuna kuna i zapošljavaju 26 žena. Zato gradonačelnica na kraju pita:

-Kako voditi Ozalj, a ne imati apsolutno iznad svega javni interes, a sve druge negdje u pozadini ja to ne znam. To je odgovor kojeg svatko za sebe mora dati, zaključila je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. (radio-mreznica.hr)