Aktualno Županija

Županijske potpore za vlastiti krov nad glavom zatražilo 27 mladih obitelji – najviše ih želi graditi kuće

Za izgradnju kuće bespovratna sredstva iznose do 100.000 kuna, za kupnju ili rekonstrukciju do 80.000

Županijske potpore za lakši dolazak do vlastitog krova nad glavom na ruralnim područjima Karlovačke županije zatražilo je 27 mladih obitelji.

Toliko ih se, naime, javilo na javni poziv kojim Županija dodjeljuje bespovratna sredstva za izgradnju rekonstrukciju ili kupnju kuća na području Cetingrada, Krnjaka, Plaškog, Saborskog, Vojnića, Slunja, Generalskog Stola, Ribnika, Tounja, Lasinje, Netretića, Žakanja, Barilovića, Bosiljeva, Draganića, Josipdola i Kamanja.
U ovom prvom javnom pozivu, javile su se obitelji koje planiraju živjeti u sedam mjesta od spomenutih 17, a najviše ih je zainteresirano za pomoć u izgradnji doma.

  • Pristiglo je ukupno 27 zahtjeva i to: za bespovratna novčana sredstva pri kupnji obiteljske kuće – 3 zahtjeva; za bespovratna novčana sredstva za rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava nova stambena jedinica – 10 zahtjeva; za bespovratna novčana sredstva pri izgradnji kuće – 14 zahtjeva. Zahtjeve su dostavili podnositelji s područja općina Barilović, Krnjak, Netretić, Bosiljevo, Josipdol i Žakanje te s područja grada Slunja. Dio od navedenih zahtjeva podnositelja nema svu potrebnu dokumentaciju te je zatražena njihova dopuna, rekli su nam u Županiji.

Dodali su da će zapisnici o svakom pojedinom zahtjevu, kao i zaključci kojima traže dopune bitii pripremljeni idući tjedan, a po dopuni dokumentacije bit će moguće bodovanje, te konačno rangiranje.

Županija je za stambeno zbrinjavanje mladih na ruralnim područjima predvidjela milijun kuna. Za izgradnju kuće bespovratna sredstva iznose do 100.000 kuna, a za kupnju ili rekonstrukciju do 80.000. Mlade obitelji koje kuću kupe, dograde ili izgrade koristeći ovakve potpore, trebaju zadržati 10 godina; toliko im mora ostati kao mjesto prebivališta. (kaportal.hr)