Aktualno Županija

Treba li nam HGK ovakva kakva jest? Karlovačku komoru 25 godina vodi isti čovjek, informacije daju na kapaljku, a plaće djelatnika su veće od profesorskih

S obzirom na veliki interes javnosti, KAportal je provjerio koga to financiraju poduzetnici Karlovačke županije, dok oni sami najbolje znaju što zauzvrat od komore dobivaju…

Je li nam uopće potrebna Hrvatska gospodarska komora ovakva kakva jest i županijske komore u svim županijskim središtima? Jesu li to samo servisi za uhljebljivanje podobnih koji s malo rada dobro žive ili zaista imaju svoju svrhu i potrebni su poduzetnicima zbog kojih i postoje? Zašto su poduzetnici obavezni plaćati članarinu Komori ako od nje ništa nemaju ili ne koriste njihove usluge?

Ovo su, naime, samo neka od pitanja koja su se otvorila s koronakrizom koja je itekako “udarila” na velik dio gospodarstva, pa se ponovo aktualiziralo i pitanje zašto se trajno ne ukine članarina HGK i tako cijela situacija sada ali i u budućnosti barem malo olakša poduzetnicima. No članarina nije ukinuta jer bi dakako to štošta promijenilo i u funkcioniranju cijelog sustava HGK. Prisjetimo se u kojem je luksuzu živio dugogodišnji čelnik HGK Nadan Vidošević kojim se sad bavi pravosuđe, a mnogi su ostali zapanjeni kad su nedavno mediji otkrili kolika primanja ima aktualni predsjednik HGK Luka Burilović, banjalučki diplomant koji se vozi u službenom automobilu vrijednom milijun kuna?!
Informacije “na kapaljku”

Županijska komora Karlovac u središte cijele hrvatske javnosti došla je i nakon famozne organizacije cijepljenja članova Gospodarskog vijeća protiv koronavirusa u kojima su svoje doze među prvima u Hrvatskoj dobili i oni koji uopće nisu bili na listi prioriteta. Podsjetimo, pravdali su se potrebom “osvješćivanja” javnosti, a nitko za to cijepljenje niti ne bi ni znao da slučaj nisu “iskopali” novinari.
S obzirom na veliki interes javnosti, KAportal je provjerio koga to financiraju poduzetnici Karlovačke županije, dok sami poduzetnici najbolje znaju što zauzvrat od njih dobivaju…

Mjesec dana smo, naime, čekali odgovor na upit poslan HGK Karlovačke županije, a prvi je odgovor stigao tek nakon podsjetnika poslanog na Odnose s javnošću HGK u Zagrebu. Zanimao nas je broj djelatnika, prosječna plaća, koji su službeni automobili (tip, godište i cijena) koje ŽK Karlovac koristi, te plaća predsjednika Zlatka Kuzmana kao i sve o famoznoj akciji cijepljenja za članove Gospodarskog vijeća. Kad je izbila afera s cijepljenjem Kuzman je doslovno nestao, nije se javljao na telefone novinara pa je posao “peglanja” situacije odradila služba za odnose s javnošću iz Zagreba od koje je konačno i KAportal dobio tražene podatke, iako tek dio onoga što smo tražili.

  1. godine Županijska komora Karlovac imala je 13 zaposlenih i dva službena automobila, a završetkom reorganizacije i programa zbrinjavanja danas zapošljava sedam djelatnika i ima jedan službeni automobil, kažu nam u HGK.

Predsjednik – 7 puta zaredom

Dobili smo i podatak da prosječna bruto plaća u Županijskoj komori Karlovac temeljem sati rada za 2020. godinu iznosi 10.380,03 kune, a plaća predsjednika određena je temeljem koeficijenta u rasponu od 5,85 do 8,04, koji se obračunavaju na bruto osnovicu u visini od 2.481,75 kuna.
Zlatko Kuzman je sigurno jedan od dugovječnijih predsjednika županijskih komora u Hrvatskoj, a na ovu poziciju je izabran prije 25 godina. Različiti sazivi Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac birali su ga za predsjednika čak sedam puta zaredom pa će valjda i u mirovinu otići s tog mjesta, a čini se, ako je suditi po primanjima, u mirovini sigurno neće krpati kraj s krajem.

Kako u prvom upitu nismo dobili sve odgovore koje smo tražili, a odnose se na godište i tip službenog automobila, zatražili smo taj podatak ponovo, kao i koja je konkretna neto plaća predsjednika Kuzmana. Podatak o plaći nismo dobili jer, kažu nam u HGK, podatke o plaćama djelatnika nisu u mogućnosti ustupiti, već samo raspon koeficijenta za pojedinu poziciju i osnovicu. Tako da ne znamo Kuzmanov koeficijent, no razlika od najmanjeg do najvišeg u brutu može varirati i do pet tisuća kuna.

Automobil koji se trenutno koristi u karlovačkoj HGK je Opel Insignia 1.6 CDTI 2018. godište, a nabavljen putem operativnog leasinga. Iz Odnosa s javnošću su nam pojasnili da nabavka svih automobila u sustavu HGK ide preko centralne Službe za nabavu koja postupke nabave provodi poštujući sve zakonske propise i procedure.

O cijepljenju…

  • Iz više većih tvrtki Karlovačke županije prema Županijskoj komori Karlovac stigla je inicijativa da se u prioritetne skupine za cijepljenje uključe djelatnici koji zbog prirode posla imaju velik broj kontakata ili često putuju, a sve s ciljem stabilizacije gospodarskih aktivnosti. Županijska komora Karlovac s navedenom je inicijativom upoznala Stožer CZKŽ, koji je u suradnji s ZJZKA organizirao cijepljenje predstavnika najvećih tvrtki i poduzetnika, članova Gospodarskog vijeća HGK Karlovac s područja Karlovačke županije, naveli su u HGK.

O tome tko se cijepio već smo pisali, a među njima je ponajmanje bilo onih koji su zbog posla stalno na putu, posebno sad usred globalne pandemije. Bilo kako bilo, iako na “kapaljku” uspjeli smo ponešto saznati nešto o jednoj od institucija koja se održala kao relikt nekog drugog vremena, a mi je plaćamo, pa makar i 42 kune mjesečno koliko iznosi najniža članarina za male poduzetnike. (kaportal.hr)