Aktualno OG sada Ogulin

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

Ogportal uvijek prenosi tekstove iz drugih medija koji se odnose na Ogulin i ogulinske ljude. Tako i ovaj put prenosimo članak o predsjednici udruge “Radost” iz Ogulina, Dragici Luketić. Članak je objavio IN-portal, news portal za osobe sa invaliditetom.

Svim članovima i njihovim obiteljima bih poručila da imaju još malo strpljenja te da ćemo uskoro svi zajedno pripremati nove radove, planirati izlete, proslavljati rođendane, kazala je predsjednica udruge Dragica Luketić
Dragica Luketić predsjednica je Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ‘Radost’ iz Ogulina. Udruga je osnovana 2006. godine na inicijativu nekolicine roditelja. U udrugu se uključila godinu dana nakon njenog osnivanja i od tada do danas je aktivni član. Temeljem prijedloga Izvršnog odbora za predsjednicu je izabrana prije tri godine, a sada je izabrana na još jedan mandat.

Udruga trenutačno broji 83 nominalna člana, pet potpornih, 20 aktivnih te tri volontera. Aktivnosti udruge provode se u obliku kreativnih radionica, informatičke, dramske i glazbene radionice, zatim pripremaju dobrotvorne izložbe vlastitih radova na većim gradskim manifestacijama kao što su Advent u gradu, prigodna uskrsna izložba, Festival bajki, Dan grada te na niz drugih događanja.

  • Financiramo se uglavnom putem projekata. Javljamo se na javne poziv i objavljene natječaje kako bismo ukalkulirali određene troškove neophodne za rad i održivost udruge. Kroz dugi niz godina uspješno smo realizirali mnoge projekte. Nabrojit ću samo neke od njih: to je projekt Ministarstva zdravlja u nekoliko navrata, projekt Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta kojim smo osiguravali veći broj pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama, zatim Grad Ogulin i Karlovačka županija su nas financijski podržavali kroz višegodišnje projekte. Tako smo ojačali ljudske resurse u udruzi nužne za pružanje potrebnih informacija, pomoći i podrške našim članovima u ostvarivanju njihovih prava kao i integracije u društveni život. Navedeni projekti donijeli su višestruke koristi kako članovima udruge, tako i čitavoj lokalnoj zajednici.
    Mogu reći da se sa svim izazovima današnjice uspješno nosimo. U životu se nije lako suočavati s problemima, bilo da su to financijski, zdravstveni ili neki drugi. Poučeni iskustvom, što prije čovjek prihvati problem ili situaciju koja mu se dogodila lakše će se nositi s istim ili će ga lakše rješavati.

Kako u našem gradu, tako i u županiji, vodi se briga o osobama s invaliditetom. Nastojali smo razviti suradnju s nadležnim tijelima i institucijama. Većina djece uključena su u redovni vrtić, osigurani su pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama ili preko županije ili preko udruga, zatim odrasle osobe smještavaju se u obiteljske domove kojih u našem kraju ima veći broj. Moram istaknuti da je velika prednost u životu osoba s invaliditetom što su njihovi roditelji ostvarili status roditelja njegovatelja. Vjerujem da ima osoba koje nisu obuhvaćene ovim pozitivnim pomacima, ali zato postoji udruga koja će dati informaciju, smjernicu i savjet kako učiniti korak naprijed. Nažalost, mladi ljudi se slabo uključuju u udruge. Ne znam je li zbog predrasuda ili nečeg drugog. Mi se zalažemo za socijalizaciju, integraciju svojih članova i ne želimo da su stigmatizirani niti izolirani – kazala nam je Dragica.

  • Edukacijskim radionicama u vrtićima i školama koje smo provodili dugi niz godina, projektima tolerancija među različitostima, poštujmo različitost i sličnih nastojali smo i nastojimo mlađoj populaciji, odgojno-obrazovne djelatnike te roditelje educirati o različitostima. U dugoročnom razdoblju nastojimo dovesti do smanjenja diskriminacije prema djeci i učenicima s teškoćama u razvoju i promjenu stavova prema njima – istaknula je Dragica.

Pandemija je itekako utjecala na rad i djelovanje ove udruge. Ne mogu se okupljati na radionicama i provoditi svoje aktivnosti, ali se nadaju, kao i svi mi, da će već u ovoj godini pobijediti tu pošast i krenuti dalje. Trenutačno provode tri projekta, to su projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim osiguravaju osam pomoćnika u nastavi za osam učenika s teškoćama, trogodišnji program Karlovačke županije – ‘Institucionalna podrška’ i podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, ‘Institucionalna podrška’.

  • Do sada nismo imali većih problema s realizacijom navedenih projekata. Kako se sva tri provode istovremeno, možemo reći da jedan drugog potpomažu. Prioritet su nam aktivnosti koje su obuhvaćene u sva tri projekta.

U narednom periodu plan nam je okupiti ponovo članove i aktivirati se što je više moguće. Potrebno je izvršiti pripreme za radionicu na Festivalu bajki koji će se već tradicionalno održati u lipnju i rujnu ove godine.

Upravo su objavljena dva nova natječaja Grada Ogulina i Karlovačke županije te ćemo prikupiti potrebnu dokumentaciji i aplicirati na projekte – kazala je Luketić.

  • Na samom kraju poručila bih svim članovima i njihovim obiteljima da imaju još malo strpljenja te da ćemo uskoro svi zajedno pripremati nove radove, planirati izlete, proslavljati rođendane. Svima ostalima koji dijele našu sudbinu, a nisu članovi, preporučujem da se učlane u udrugu jer zajedno smo jači. Zahvaljujemo svim našim donatorima koji potpomažu rad udruge i time nas osnažuju.

Naša vrata su svima otvorena svaki dan od 8 do 14 sati – poručila je Dragica Luketić. (in-portal.hr)