Aktualno Županija

Za kupnju parcela za izgradnju kuća uz Dugoj Resi interes iskazalo šest obitelji, Boljar: Stanovi u Kasaru u državnom vlasništvu i dalje “rak rana”

Pokušavamo to riješiti s Ministarstvom imovine, a oni bez obzira na sve naše dopise i dokaze i dalje ne znaju da su stanovi prazni.

Demografski program Grada Duge Rese usmjeren je na dva segmenta. Jedan je prodaja šest zemljišnih parcela po povlaštenim uvjetima za izgradnju obiteljskih kuća, a drugi, preuzimanje stanova koji su u vlasništvu države te nakon preuređenja useljavanje, odnosno prodaja mladim obiteljima.

Nakon što je dob podnositelja zahtjeva za izgradnju obiteljskih kuća u Banjavčićevoj ulici povećana s 40 na 45 godina, interes je iskazalo šest obitelji.

  • Obzirom da nam se za šest raspoloživih parcela u Banjavčićevoj ulici javilo šest obitelji, na osnovu iskazanog interesa sad valja utvrditi uvjete za formiranje pristupnih puteva i priključenja na komunalnu infrastrukturu te sačiniti projekte, kaže nam gradska pročelnica Kristina Luketić.

U ovo predizborno vrijeme, netko je očito pokušao dezinformacijama kako je riječ o terenu gdje je prisutno klizište opstruirati ovaj projekt. Gradonačelnik Tomislav Boljar nedavno je i javno opovrgnuo ovakve informacije te kazao kako netko zlonamjerno širi takove dezinformacije, no u toj ulici desetljećima su brojne obiteljske kuće i nema nikakvog klizišta.

Drugi segment Demografskog programa nažalost ne ide kako je zamišljeno.

Naime, na sjednici Vlade 2018. godine donesena je odluka da se 27 stanova koji su u vlasništvu države, riječ je o stanovima u naseljima Kasar i Inzl, prenesu iz državnog u gradsko vlasništvo. Iako je poslano puno upita i na sve načine se pokušalo pokrenuti ovaj postupak, do prijenosa vlasništva još uvijek nije došlo.

  • Rak rana Grada Duge Rese što se tiče vizualnog je državna imovina, odnosno stanovi u Kasaru. Mi nemamo svojih stanova i sada namjeravamo kupiti jedan stan od Mirovinskog po prihvatljivoj cijeni od nekih 580 eura po četvornom metru, iako u državnom vlasništvu imamo 33 stana koji su već dugo prazni. Pokušavamo to riješiti s Ministarstvom imovine, a oni bez obzira na sve naše dopise i dokaze i dalje ne znaju da su prazni. Za hitne intervencije trebalo bi nam barem deset stanova, ali naravno ne možemo iz proračuna sve napraviti. Zamislite da dobijemo te stanove, spojimo ih i uredimo, koliko bi nam ljepše izgledalo središte grada i kolike obitelji bi bile zbrinute, kazao je za KAportal gradonačelnik Tomislav Boljar.

Koliko je država loš vlasnik znaju svi koji žive u navedenim stanovima, a posebno su to osjetili stanari u zgradi Kasar 2 koja nije održavana pa je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu i morala biti iseljena. Problem s državnim vlasništvom je imaju i zgrade Kasar 4 i Kasar 8 za koje je još krajem veljače istekao ugovor kojim su dane Gradu na upravljanje.

  • Nedavno nam je došla jedna starija osoba koja se iseljava iz stana, jer ne može više živjeti sama i donijela nam je ključ od stana, jer čovjek zapravo niti zna kome u Zagrebu treba predati ključeve niti sam može otići u Zagreb , rekla je pročelnica Luketić dodajući kako su naravno preuzeli ključ te o svemu obavijestili nadležne, ali dokument o produženju navedenog ugovora ili o predaji vlasništva još uvijek nisu dobili. (kaportal.hr)