Aktualno Županija

Možemo i Nova ljevica za zeleni Karlovac: Zelenilo spada u gradsku baštinu, jedan je od najvažnijih elemenata za zdrav i kvalitetan život

Vjeruju da će u Gradskom vijeću imati tri vijećnička mjesta

  • Zelenilo spada u gradsku baštinu, kao i materijalna i nematerijalna dobra, a odnos prema drveću, livadi, zelenilu je početak iz kojeg se iščitava odnos prema zajednici; ono je jedan od najvažnijih elemenata za zdrav i kvalitetan život građana Karlovca. Ovdje smo na Korani, gdje smo prije nekoliko godina svjedočili rušenju močvarnog čempresa i tise u ime izgradnje. Danas smo svjedoci da su ta stoljetna, najvrijednija stabla karlovačkog zelenila ovdje mogla ostati i nikome ne bi smetala, da je time započet odnos prema zajednici da više nemamo stoljetna stabala, nemamo hotel, imamo betonsku galanteriju uskoro betonski zid, izjavila je Draženka Polović, kandidatkinja Možemo i Nove ljevice za gradonačelnicu Karlovca, s pressice održane kod turbine.
    Pozvala je na stvaranje digitalne baze karlovačkog zelenila, na sustavno i kvalitetno uređenje kružnog šetališta oko Zvijezde, protivi drastičnog rezanju stabala kao u Primorskoj, da se zelene površine u novim dijelovima grada iskoriste za stvaranje zelenih centara, a u okviru građanskog odgoja učenici upoznaju s vrijednostima zelene infrastrukture.
    Kandidat za njezinog zamjenika Dimitrije Birač pozvao je Grad i Karlovačku županiju da se više angažiraju oko zaštite Kozjače, pluća grada, a Gordan Begler poručio da najljepa kontinentalna županija u Hrvatskoj, Karlovačka, mora svoje lokalitete zaštiti bar kao parkove prirode.
  • Zaštita rijeka, zaštita šuma od pretjerane sječe, reforma zdravstvenog sustava spajanjem u jedan dom zdravlja i ukidanje ravnateljskih mjesta, te depolitizacija školskog sustava ono su za što ćemo se zalagati u Županijskoj skupštini, najavila je Ana Matan, nositeljica liste za Županijsku skupštinu.
    Polović je, naime, potvrdila da su ipak odlučili sudjelovati i na izborima za Županijsku skupštinu, te kazala da, obzirom na sve veću potporu građana, vjeruju da će u Gradskom vijeću imati tri vijećnička mjesta.

Potporu kandidatima ove koalicije dao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Zelene alternative – OraH i Thomas Waitz, europarlamentarac, supredsjednik Europske zelene stranke. (kaportal.hr)