Aktualno Županija

Dubovačka urbana ruina nije samo “šaka u oko” već je i opasna! Lokalna stranka Probudi gradskoj upravi: Do kada, jel’ čekate da se sama sruši?

Najviše ogorčeni situacijom su nedvojbeno naši sugrađani koji prebivaju u susjedstvu i koji s prozora godinama gledaju ovo opasno nedovršeno ruglo.

Karlovačka lokalna stranka Probudi na izborima za dva tjedna neće imati svog kandidata za gradonačelnika Karlovca, no na izbore idu s listom za Gradsko vijeće te se nadaju da će njihova opcija zadobiti povjerenje dijela birača te da uskoro djelovati i iz vijećničkih klupa.

Probudi je tijekom godine često upozoravala na komunalne probleme, a jedan od njih je sad posebno istaknut i u kampanji, a radi se o dubovačkom ruglu o kojem je KAportal također često pisao. No bez ozbira na sve to, Karlovac i dalje ima vizure Pripyata kod Černobila.
Radi se, naime, o nedovršenoj i sad već devastiranoj zgradi u Ulici Petra Kružića na Dubovcu o kojoj je stranka Probudi poslala priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti…

Zakon o gradnji u svojem članku 124. propisuje da višestambene zgrade moraju biti dovršene za sedam godina, no kao i puno toga u praksi i ova odredba je mrtvo slovo na papiru. Karlovac na žalost nije te sreće da bi bio grad izuzet nepridržavanja ove odredbe. Naime, u ulici Petra Kružića, u Gradskoj četvrti Dubovac, poprilično duže od zakonom propisanih sedam godina, postojana je već pomalo morbidna, urbanistička ruina, nikad dovršena stambena zgrada kao i nikad adekvatno uređena građevna čestica.
O problemima stanara na adresi Petra Kružića 22 moglo se je informirati proteklih godina, putem lokalnih medija ili jednostavno usmenom predajom. Na žalost, od 2009. godine, odmah po njihovu useljenju u brojnim stanovima uočeni su brojni nedostaci i problemi. Naravno da smo senzibilni, ali ovim putem prvenstveno ukazujemo na susjednu, nikad dovršenu stambenu zgradu, promašenu investiciju Sindikalne stambene zadruge u stečaju. To što se je netko zaigrao projektom za koji nije imao financijsku konstrukciju, sada bi trebalo biti i ostati vječni problem naših sugrađana, osobito onih koji prebivaju u neposrednom susjedstvu.

Pitamo nadležne iz Grada, do kada? Da li na neodređeno, dok traje amortizacijski vijek ove urbane ruine, dok se ne započne ovako nedovršena urušavati pod utjecajem atmosferilija, da li možda iz osobitog obzira spram beskućnika, spram kuna i lisica iz obližnje šume, gospodo do kada? S vlasničkopravnog aspekta, ne znamo konkretno kakva je trenutno pozadina ove tipične hrvatske posttranzicijskepriće, ali u ovom slučaju, u ime zaista vrlo velikog broja naših ogorčenih sugrađana, neće nas zadovoljiti vaš formalan odgovor u vidu: „trenutno je situacija takva i takva te nismo u mogućnosti ili nemamo sredstava“ ili bilo što treće jer ova urbana ruina jednostavno ne može više čekati. Iznađite rješenje, ono nedvojbeno postoji, bilo da se izgrade gradski stanovi ili zgradu dovrši neki novi investitor, ona jedino kao dovršena može biti projekcija zdravog odnosa vas, nadležnih i prozvanih iz Grada spram svih nas, vaših sugrađana koji vas plaćaju upravo da ovakvi apsurdi nebi prerasli u vječnost.
Najviše ogorčeni situacijom su nedvojbeno naši sugrađani koji prebivaju u susjedstvu i koji s prozora godinama gledaju ovo opasno nedovršeno ruglo. Osnovano se može strepiti i za sigurnost djece koja putem do, kao i po povratku iz obližnje škole prolaze mimo ove urbane ruine, koja ukoliko i nastavno ostane ovakva, kakva je trenutno, biti će „spomenik“ onima koji ga u realnom kontekstu nisu i neće nikada zaslužiti jer nas i nisu osobito zadužili.

Zaključno, naravno da neupitno postoje vlasničkopravne i ostale poteškoće u rješavanju ovakvih i sličnih pitanja, ali shvatite da u takvim poteškoćama leže i mogućnosti da se izgradi višestambena zgrada s gradskim stanovima, da se pronađu modeli povoljnijeg stambenog zbrinjavanja mladih, da se zadrže studenti iz drugih sredina ili mladi ljudi koji kod nas rade i koji su u Karlovcu na boravištu, da ostanu, da zasnuju obitelj i postanu dio konkretne repopulacije našeg usnulog grada, ne one toliko spominjane u silnim predizbornim obećanjima, već one svakodnevno vidljive na ulicama našeg grada, u vidu roditelja s djecom, kažu u Probudi. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal