Aktualno Županija

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

PREDIZBORNA ANKETA

Na četvrtom je mjestu, sa sedam posto glasova (247), onaj famozni “nitko”. Tako su, naime, glasali neodlučni ili oni koji jednostavno neće izaći na izbore.

Hoće li Karlovčani dobiti gradonačelnika u prvom krugu ili će se izborna bitka voditi i u pripetavanju?

Ako je suditi po anketi KAportala koju smo proveli proteklih desetak dana, gledat ćemo reprizu izbora od prije četiri godine kad su se u drugom krugu sučelili HDZ-ov Damir Mandić i nezavisni Davor Petračić koji je, podsjetimo, i tad imao podršku SDP-a. Epilog je poznat, s 1.210 glasova više Mandić je odnio pobjedu i zasjeo na čelo karlovačke gradske uprave. Sad tu poziciju želi i zadržati.
Anketu su već mnogi ocijenili prilično realnom, a dakako da je bilo stranačkih simpatizera koji su već iznašli način kako svome kandidatu dati malo veću podršku, pa osim jednog glasa dali im nekoliko. No ako je sudeći po broju glasova, ovo bi mogao biti itekako reprezentativan uzorak, jer je glasalo više od 3.500 čitatelja.
Podsjetimo, izborna anketa je krenula sa šest kandidata, tu je bila i Martina Stojkić iz Domovinskog pokreta koja je u međuvremenu zbog razlaza s ekipom u stranci odustala od kandidature, pa se nastavilo glasati između pet kandidata, onih koji će se naći i na izbornom listiću 16. svibnja.
Rezultati naše izborne ankete su sljedeći.

HDZ-ov Damir Mandić dobio je 1.358 glasova, što je od ukupnog broja 38 posto. Najviše je to glasova od svih kandidata, ali Davor Petračić kojeg podupire kolicija SDP – NS Reformisti – HSS i njegova NL Naš Karlovac vrlo je blizu, ovog puta na 31 posto s 1.083 glasa. Ako je za vjerovati anketi, upravo će se njih dvojica sučeliti i u drugom krugu izbora.

Za mnoge nije iznenađenje solidno treće mjesto koalicije Možemo i Nove ljevice i njihove kandidatkinje Draženke Polović. Iako su prvi put na lokalnim izborima u Karlovcu, za Polović je u našoj anketi glasalo 528 čitatelja, odnosno 15 posto svih ispitanika.
Na četvrtom je mjestu, sa sedam posto glasova (247), onaj famozni “nitko”. Tako su, naime, glasali neodlučni ili oni koji jednostavno neće izaći na izbore.

Šest posto glasova dobio je Živi zid, odnosno njihov kandidat Čedomir Tatalović. Možemo pretpostaviti da je druga najjača politička opcija u ovom sazivu Gradskog vijeća očekivala da će njihov kandidat u anketi dobiti više glasova, no kao što već ptičice pjevaju na granama, ovo je samo anketa, a ona prava je na dan izbora.

I na kraju Amirudin Talakić (HNS), koji u anketi ima 130 glasova, odnosno 4 posto. Dugogodišnji HDZ-ovac tek je nedavno promijenio stranačke boje, pa ovakav rezultat niti ne čudi. Kako će proći na dan izbora treba tek vidjeti.

Internetske ankete mogu i ne moraju pokazivati pravu sliku, no naša nam se nekako čini dosta realnom. Hoće li se takva uistinu pokazati, pričekat ćemo još nešto više od tjedan dana. (kaportal.hr)