Aktualno OG sada Ogulin

Koliko su donacija do sad primili kandidati za ogulinskog gradonačelnika?

Državno izborno povjerenstvo objavljuje financijska izvješća kandidata uoči lokalnih izbora, koji će se održati 16. svibnja. Svi izborni sudionici dužni su, naime, u dva navrata, najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, DIP-u dostaviti financijska izvješća, ta obveza postoji za oba izborna kruga, a s obzirom na to da se prvi održava 16. svibnja, krajnji rok za podnošenje izvješća bila je subota, 8. svibnja do ponoći. Do sada je DIP izvijestio da tek mali broj kandidata nije ispunio svoju obvezu. Izvješća su objavljena za one kandidate koji su svoje podatke dostavili 6., 7. i 8. svibnja. DIP će i dalje objavljivati podatke onih koji su svoja financijska izvješća predali jučer, a i ona koja stignu danas. Podaci o tome mogu se pogledati na DIP-ovoj internetskoj stranici.

Nas je zanimalo koliko kandidati za ogulinskog gradonačelnika do sada prikupili donacija, na za tu namjenu posebno otvorenim žiro računima, te koliko su novca do sada potrošili za izbornu promidžbu.
Podsjećamo, u utrci za funkciju ogulinskog gradonačelnika tri su kandidata. To su SDP-ov Dalibor Domitrović, HDZ-ov Tomislav Lipošćak, te kandidat Domovinskog pokreta Marin Puškarić. U ponedjeljak prijepodne na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva dostupna su bila izvješća samo kandidata Dalibora Domitrovića i Tomislava Lipošćaka.

Kao što je vidljivo, Tomislav Lipošćak, HDZ, svoje je izvješće podnio 8. svibnja. Kako je naveo, u razdoblju od 27.4. do 8.5.2021. zaprimio je dvije donacije za financiranje izborne promidžbe. Radi se o donaciji tvrtke Reneteh Ogulin, koja je uplaćena 30. travnja, a radi se o iznosu od 40.000,00 kuna. Iznosom od 1.000,00 kuna podržala ga je i jedna fizička osoba, a donacija je zaprimljena 3. svibnja. U istom tom razdoblju za troškove izborne promidžbe HDZ-ov Tomislav Lipošćak potrošio je ukupno 20.941,75 kuna.

Za razliku od svog protukandidata Tomislava Lipošćaka, SDP-ov Dalibor Domitrović, u razdoblju od 12. travnja do 6. svibnja, nije zaprimio niti jednu kunu donacija za financiranje izborne promidžbe. Za troškove izborne promidžbe, tijekom istog razdoblja, Dalibor Domitrović je utrošio 20.002,00 kuna.
Ni Tomislav Lipošćak, a ni Dalibor Domitrović, nisu ostvarili popuste u cijeni za medijsko oglašavanje izborne promidžbe.

U ponedjeljak, u večernjim satima, objavljeno je financijsko izvješće koje je podnio i kandidat Domovinskog pokreta Marin Puškarić. Kako je naveo u svom izvješću, u razdoblju od 21. travnja do 8. svibnja, Marin Puškarić nije zaprimio niti jednu donaciju, dok je za isto razdoblje prijavio 0,00 kuna troškova za financiranje izborne promidžbe. Tijekom tog razdoblja kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Ogulina nije ostvario niti popuste u cijeni za medijsko oglašavanje izborne promidžbe.
Sva izvješća možete i sami pronaći na slijedećoj poveznici https://www.izbori.hr/site/default.aspx?id=2959 .