Aktualno Kolumne Vedrana Rudan

Vedrana Rudan – Oni su ku..c njihov

Pročitala sam knjigu Vanesse Springora „Pristanak“. Autorica je rođena 1972. godine, urednica je, spisateljica, redateljica, studirala je književnost na Sorboni. Direktorica je izdavačke kuće Julliard. „Pristanak“ je njezina prva knjiga, izdavač Oceanmore.

Ukratko: četrnaestogodišnja Vanessa postaje ljubavnica poznatog francuskog pisca Gabriela Matzneffa. On je francuska književna zvijezda, dobitnik mnogih nagrada. U svakoj knjizi opisuje svoja silovanja maloljetnica. Uvijek su prikazana kao ljubavne priče.

Čitava francuska „intelektualna elita“ slavila je njegov „talent“. Manifestom koji je potpisala i Simone de Beauvoir poručili su javnosti da je ono što se dešavalo između perverznog starca i djevojčica „ljubav“.

Vanessi Springora trebalo je trideset godina da opiše očaj i nemoć koju u pravilu osjećaju djevojčice u kandžama ofucanih jebača. Ova bi knjiga trebala ući u školsku lektiru, nešto bi naučili i roditelji i djevojčice.

Drago mi je da se u posljednje vrijeme govori i piše o ovoj temi. Nedavno sam na HBO-u gledala seriju o Woodyju Alenu. Jedan od najvećih svjetskih režisera svojoj je kćerkici uvalio prst i „naprijed“ i „straga“. Curica je u međuvremenu izrasla u djevojku. Prošla je kroz pakao ponavljajući tisuću puta što joj je radio „tata“. Još nije dočekala pravdu. U igri je ogromna lova i ogromna moć. Zato je Woody nedodirljiv.

Izvukao se i Roman Polanski koji je zbog silovanja maloljetnice osuđen u Americi, ali nikad nije izručen. U Evropi Umjetnik nije silovatelj.

Nedavno smo čitali o najpoznatijem svjetskom podvodaču Jeffreyu Epsteinu koji je djevojčice „nabavljao“ samo za svjetsku elitu. Njegovim „Lolita“ avionom na raskošne destinacije letjeli su i Clinton i britanski princ Endry i mnogi drugi. Jedna od maloljetnih žrtava detaljno je opisala kako princ jebe i koliko joj se gadio. Princ Endry je kažnjen. Kraljica Elizabeta mu je zabranila slavlje šezdesetog rođendana i morao se „povući sa svih funkcija“.

Podvodač Epstein se, vidi, vidi, uspio samoubiti vješanjem u jednom od najgorih njujorških zatvora. To bi bio kraj priče da se ovih dana na svim svjetskim portalima i u svim tiskovina nije ukazala vijest nad vijestima. Rastaju se najveći svjetski „dobrotvori“ Melinda i Bill Gates. Dogovor oko rastave i podjele 140 milijardi dolara traje već dvije godine. Razlog rastave je Billovo druženje sa pokojnim Epsteinom.

Jebote! Postoji li negdje na ovome svijetu sredovječni muškarac koji ne misli da je on svoj kurac? Kad mu gazda omlohavi, nosač prestaje postojati. Ne samo u Americi, ne samo u Evropi. Vlasnici međunožne šake jada sve se češće pojavljuju i u „Regionu“. Glumci, režiseri, političari…

Kako mi žene možemo zaštititi naše kćeri i unuke od moćnih, bogatih, perverznih mužjaka koji misle da će ih jebanje djevojčica učiniti besmrtnima ili bar do stote tvrdima? Majka Vanesse Springora rekla je kćeri da se nije miješala jer je mislila da joj je kći u četrnaestoj dovoljno „zrela“. Isti stav je pred trideset godina imala čitava Francuska. Vjerojatno ga ima i danas.

U susjednoj Srbiji pred nekoliko se tjedana govorilo i pisalo o lokalnom političaru koji je navodno podvodio djevojčice svojim „kolegama“ i „partnerima“. Tresla se brda, rodio se miš. Političar je ostao političar i „domaćin“ i ugledni „otac“, i dobar „djed“. Jedno od najčuvenijih srpskih književnih pera u svojim kolumnama „diskretno“ naglašava da su djevojčice bile za svoje usluge „plaćene“, pa, kad si „plaćen“, problema nema.

Živimo li u vremenu koje daje nadu da će se nešto promijeniti jer su žrtve ipak krenule govoriti i pisati? Je li Billova rastava poruka, jebanje djevojčica je neprihvatljivo?

Mužjaci se nikad neće promijeniti. Hoće li se promijeniti žene? Djevojke? Djevojčice? Za svaku je pohvalu govoriti, plakati pred teve kamerama, ali…Kad bi jedna, kad bi jedna jedina na svijetu nekom svojim kurcem opsjednutom princu ili svjetskom „dobrotvoru“ ili lokalnom, balkanskom baji odrezala kurac, možda bi se to pretvorilo u svjetski trend? Tko mene mlohavim kurcem, ja njega britvom.

I have a dream.

Piše Vedrana Rudan

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)