Aktualno Županija

Uz Festival povijesti Kliofest i Dan povijesti, u petak na Youtube kanalu Gradskog muzeja niz zanimljivih predavanja

Na YouTube kanalu Gradskog muzeja Karlovac u petak, 14. svibnja od 10:00 sati u sklopu festivala povijesti Kliofest 2021. održat će se Dan povijesti.

Kliofest je festival povijesti koji se od 2014. godine održava početkom svibnja u Zagrebu u organizaciji Kliofesta, udruge za promicanje kulture povijesti, Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti i Društva za hrvatsku povjesnicu, uz niz suorganizatora poput Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog državnog arhiva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i drugih.
Ovogodišnji program Dana povijesti pod nazivom „Povijesni mozaik zajednice“ održava se u digitalnom okruženju. Prijavljeni predavači su za publiku pripremili online predavanja u kojima se bave relevantnim temama karlovačke povijesti i kulturne baštine pod zajedničkim nazivom “Povijesni mozaik zajednice”.

Abecednim redom, na rasporedu su predavanja Ivana Barića o Karlovačkoj građanskoj gardi, Tatjane Bednjanec i Vedrana Šenka o Domovinskom ratu u Karlovcu, Petra Markuša o političkoj situaciji u Karlovcu za vrijeme lokalnih izbora 1920. godine, Mateja Mihalića o Oružani kao doprinos revalorizaciji i povijesnoj interpretaciji, Tatjane Protulipac o partizanskoj bolnici na Petrovoj gori te Tatjane Protulipac i Tatjane Vlačić o Kordunu u prošlosti. (kaportal.hr)