Aktualno Županija

HDZ je u gradovima i općinama prošao najlošije u posljednjih 15 godina, ali Županijsku skupštinu i dalje će držati čvrsto s apsolutnom većinom

HDZ će imati veliku dominaciju u Županijskoj skupštini iako ne može biti zadovoljan rezultatima po gradovima i općinama Karlovačke županije. Naime, od pet gradova županije HDZ će mirno vlast obnašati samo u Slunju, a izgubio je i nekoliko općina koje su preuzeli nezavisni, ponegdje, doduše, njihovi manje ili više donedavni članovi.

No, kada je riječ o Županijskoj skupštini tu konkurencije nemaju, što dosta govori i o oporbi koja vrlo temeljito zanemaruje županijske izbore. Od 37 mjesta u Županijskoj skupštini HDZ će imati čak 21 vijećnika. Koalicija SDP/HSS dat će ih 9, Domovinski pokret 4, a Možemo/Nova ljevica/Zelena alternativa 3.

Najveći gubitnik izbora je HNS koji je do samog kraja izbora bio iznad crte, da bi u posljednja dva biračka mjesta “spuznuo” ispod nje te tako ostao bez ijednog vijećnika i definitivno je najveći gubitnik izbora (uz tek pojedino vijećničko mjesto u Dugoj Resi i par općina) uz Živi zid koji je ovim izborima potpuno nestao s političke scene i nigdje nije bio niti blizu izbornog praga.(KAportal)