Aktualno OG sada Ogulin

Ministar Božinović u Josipdolu – tiskovna o razminiranju i zaštiti šuma

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je danas Josipdol, gdje je ispred zgrade Šumarije, uz nazočnost domaćina iz Uprave šuma Ogulin Drage Rudančića, upriličena tiskovna konferencija na temu predstavljanja Odluke o financiranju projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac KARST“.

Radi se o najvećem projektu razminiranja ikad, te najvećem financijskom učešću Europske unije u razminiranju Hrvatske. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 241.650.000,00 kuna, a sredstva u osigurana iz EU fondova. Nositelj projekta su Hrvatske šume, a projekt će biti realiziran u partnerstvu sa Ministarstvom unutarnjih poslova. Provedba će trajati do 31. prosinca 2023. godine, i to kroz 3 etape.

Opći cilj projekta Karlovac KARST je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta na području od ukupno 1.929,08 ha koje se prostire u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije. Projekt će se provoditi na području ukupno 6 općina, među njima su Josipdol, Saborsko, Tounj i Plaški.

Zahvaljujući ovom projektu, bit će razminirano 17,1 km2 šuma i šumskog zemljišta.
Nakon razminiranja poboljšat će se šumska protupožarna infrastruktura koja je zbog opasnosti od mina zapuštena, teško prohodna ili u potpunosti neprohodna već više od 25 godina, na način da će se na projektnom području rekonstruirati 43,60 km (21,80 ha) zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste.
Rekonstrukcijom protupožarnih putova omogućit će se bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta od šumskih požara što će izravno doprinijeti boljoj zaštiti bioraznolikosti i iskorištavanju usluga šumskih ekosustava.

Konferenciji za medije, među ostalima, nazočila je i, još uvijek aktualna, županica Karlovačke županije Martina Furdek – Hajdin. Prema njenim riječima, nakon Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji utvrđeno je 200km2 minski sumnjivog područja, a danas je ono svedeno na 40 km2. Od toga je gotovo 99% tih područja pokriveno šumom. Do sada je u razminiranje uloženo 300 milijuna kuna, od čega je, između ostalog, iz proračuna Karlovačke županije bilo izdvojeno 7,5 milijuna kuna. Županica nije danas skrivala zadovoljstvo. Izrazila je nadu da će se realizacija ovog projekta uvelike odraziti i na razvoj gospodarstva, turizma, ali i na demografsku sliku ovog dijela županije.

Posljednji se novinarima obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, podsjetivši da su od prije par godina poslovi razminiranja pod ingerencijom MUP-a, pod čijim okriljem i djeluje Hrvatski centar za razminiranje. Naglasio je, između ostalog, kako je Karlovac KARST najveći ovogodišnji projekt razminiranja u Hrvatskoj. Rekao je kako će njegova provedba započeti krajem srpnja ili početkom kolovoza, a sve s ciljem kako bi bili sustignuti zadani rokovi.

Inače, prema riječima ministra Božinovića, plan je da cijela Hrvatska bude očišćena od mina do proljeća 2026. godine.