Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski učenici na 3. državnom natjecanju CLIL-Robotik Meisterschaft

Nedavno je u OŠ Trnsko u Zagrebu održana dodjela nagrada u sklopu 3. državnog natjecanja CLIL-Robotik Meisterschaft, čiji su idejni začetnici profesori ogulinske Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Dragan Sabljak, Bojan Grba i Sunčica Sabljak. Jedan od partnera je i Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin.

Na dodjeli su bili prisutni, među ostalima, i predstavnici Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade Znanje na djelu te Agencije za odgoj i obrazovanje. Natjecanje je održano online još u prosincu 2020., no zbog epidemioloških razloga dodjela je upriličena prošli tjedan.

“Naš tim učenika koji su činili Filip Smolčec, 3.a (informatika i njemački jezik), Jakov Kučinić, Dražen Grgurić, Leoni Rupčić, David Rupčić, 1.b i Matea Hodak, 2.a (njemački jezik) osvojio je 3. mjesto ukupno (2. u konkurenciji srednjih škola). Mentori učenicima su profesori Ivana Brozović i Dario Kostelić.
S obzirom da je ovo natjecanje zamišljeno kao timski rad dviju škola, jedne srednje i jedne osnovne škole, partneri našoj školi bili su učenici Prve osnove škole (Roko Stipetić, Marija Vučić, Jakov Puškarić, Luka Ivanec i Fani Kasunić) s mentoricama Andreom Vukelja i Valentinom Blašković.

Zadatak ovogodišnjeg natjecanja bio je osmisliti odnose između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u 2050. te kakvu će ulogu u tome imati roboti. Razmišljanje učenika naše Gimnazije bilo je usmjereno turistički – robot kao turistički vodič na više jezika. Zadatak informatičara bio je programirati robota koji će voditi turiste po gradu Ogulinu te pojasniti tehnički dio rada robota, a učenici koji su bili zaduženi za jezični dio trebali su detaljno objasniti odnose između dviju država na temu turizma.

Učenici osnovne škole su za svoj dio osmisli robota koji bi pomagao u zdravstvenom sektoru. Ovo vrlo izazovno, ali zanimljivo natjecanje kod učenika razvija vještine timskog rada, programiranja, ali i poznavanja stranog jezika.” – poručili su u svojoj objavi na Facebook stranici ogulinske Gimnazije i strukovne škole.

Radove učenika obaju škola možete pronaći i pogledati na Facebook stranici ogulinske Gimnazije i strukovne škole.
Ovim putem upućujemo naše čestitke učenicima obaju škola, kao i njihovim mentorima na ostvarenom rezultatu! (Foto/Info: Facebook GSŠBFOg)