Aktualno Županija

Zgrada Oružane bit će u potpunosti srušena do 3. srpnja


Opeka koja je bila na objektu je izuzetno oštećena i natopljena vodom i ide na otpad. Dio materijala na čuvanju u skladištu izvođača – piše danas Radio Mrežnica.

Zgrada Oružane bit će u potpunosti srušena do 3. srpnja. Radovi idu prema planu osim što se na gradilištu ne može vidjeti izdvajanje stare cigle za koju je na početku rušenja županica Furdek Hajdin najavila da će se čuvati i ugrađivati u repliku zgrade.

Iz Karlovačke županije je potvrđeno da će se moći sačuvati tek manji dio cigle dok je sva ostala u toliko lošem stanju da se pretvara u blato.

Opeka se pretvara u blato
-Opeka koja je bila na objektu je izuzetno oštećena i natopljena vodom. To je posljedica višegodišnjeg nekorištenja te direktnog utjecaja natapanja kiše u nezaštićene nosive zidove. Vijek trajanja opeke je cca 70 godina, a nakon toga joj rapidno padaju mehaničke karakteristike te joj je tendencija da se vrati u prvobitno stanje, a to je blato. Opeka koja se može spasiti je bila najudaljenija od tih utjecaja i bit će u prizemlju koje još nije uklanjano te će se uspjeti sačuvati samo manji dio cigle što je u skladu s Elaboratom ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za uklanjanje oštećene zgrade kao i ugovornim troškovnikom, kažu u Županiji.

Dodaju da će dio zdrave cigle biti probran i složen na palete te će biti odvezen na privremeni deponij.(Više na Radio Mrežnica)(foto:RMrežnica)