Aktualno OG sada Ogulin

Upisi učenika u prve razrede srednjih škola

Pred učenicima osmih razreda je važna odluka – koju srednju školu upisati. Nakon završenog javnog savjetovanja, u Narodnim novinama objavljena je Odluka o upisu učenika u prve razrede srednjih škola. Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Prijave u sustav započele su 24. svibnja.
Prema odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs, sljedeći važan datum za osmaše je 25. lipnja. Od tog dana u sustavu mogu prijavljivati srednjoškolske programe koje žele upisati. U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati će moći prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom. 

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja. Od 12. do 14. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao.  I ove se godine to može obaviti online putem, e-mailom, a valja naglasiti kako škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici te oglasnoj ploči škole.

Oni koji ne ‘upadnu’ u željenu srednju školu novu priliku moći će iskoristiti na jesenskom roku. Slobodnih mjesta ostat će jer je prema e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja u 8. razred ove godine upisan 38.301 učenik.
Odlukom ministra, u I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. planira se daleko veći broj upisnih mjesta – za ukupno čak 46.914 učenika. Broj slobodnih mjesta u školama za jesenski rok bit će objavljen 10. kolovoza. (srednja.hr/ROg)