Aktualno Gastro Magazin

Sirup od bazge s melisom i mentom

Poštovani čitatelji!

Od danas donosimo nove recepte naše susjede iz Vrbovskog. Njeno je ime Valentina, no svi je znaju po nadimku Vanja. Učiteljica je, koja se bavi se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice.

“Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice…”- navodi Vanja, a prvi recept donosimo u nastavku.

Bazga je u punom cvatu, pa vam danas donosimo recept za pripremu sirupa od bazge.

Birajte bazgu koja je daleko od prometnica ili nekog zagađenja i idite u berbu cvjetova po sunčanom i toplom vremenu kada su cvjetovi puni peludi. Pripazite da berete krupne i zdrave cvjetove bez kukaca i ušiju koje baš vole bazgu. Ako su cvjetovi manji računajte da vam treba dupli broj cvjetova.

Sastojci za sirup od bazge:

40 velikih cvjetova bazge
3-4 šake listova mente
3-4 šake listova melise (matičnjaka)
3 l vode
3 kg šećera
limunska kiselina (20-40 g po želji)
2-3 limuna (nešpricana)

Priprema:

U veliki lonac stavite vodu i dodajte šećer. Kuhajte sirup dok se sav šećer ne otopi. Ostavite da se malo prohladi pa dodajte limunsku kiselinu, cvjetove bazge, listove melise i mente te limun narezan na ploške. Lonac poklopite i sirup ostavite 24 sata da bilje ispusti svoje arome. Nakon 24 sata procijedite sirup kroz gazu stišćući rukama da izađe sav sok. Oprane boce i čepove (metalne) stavite pećnicu na 100 stupnjeva da se steriliziraju pa u vruće lijevajte sirup. Odmah čvrsto zatvorite. Možete i pune boce staviti u lim od pećnice napunjen vodom pa u pećnicu na 100 stupnjeva na 10 min. Tako pripremljen sirup može dugo stajati, a nakon otvaranja, bocu čuvajte u hladnjaku. Poslužite ga razrijeđenog vodom i kockicama leda uz krišku limuna i listiće mente ili melise.

Nadamo se da će vas ovaj sirup osvježiti u ljetnim danima. (gorskikotao.com)