Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Obljetnica “Hrvatskog planinara”

Hrvatska se s pravom ponosi svojom planinarskom tradicijom, koja je od najranijih dana bila nedjeljivi dio hrvatske kulture, u kojoj Ogulin i Klek kao kolijevka hrvatskog planinarstva imaju posebno mjesto.
Osnutkom Hrvatskog planinarskog društva 1874. godine, Hrvati su postali deveti narod svijeta koji je osnovao svoje nacionalno planinarsko društvo, a pokretanjem časopisa „Hrvatski planinar“ dali su svojem djelovanju trajan pečat i ostavili nam opipljiv trag o svojim otkrićima, postignućima i doživljajima.
Prvi broj „Hrvatskog planinara“ izašao je na današnji dan, 1. lipnja 1898. godine, i jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa. U razdoblju od 1919. do 1921. i od 1945. do 1948. godine nije tiskan, a od 1949. do 1991. izlazio je pod imenom „Naše planine“.
Osim što je odigrao značajnu ulogu u razvitku hrvatskog planinarstva, ekspedicionizma, speleologije i planinarske književnosti, časopis je ostavio i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi i znanosti.
Zavičajni muzej Ogulin posjeduje nekoliko starijih izdanja Hrvatskog planinara iz kojih povremeno crpimo inspiraciju i podatke za naše objave utorkom.
Od 2008. godine na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza dostupna su sva izdanja Hrvatskog planinara u digitalnom obliku. (ZMOgulin)