Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski srednjoškolci trenutno vodeći na natjecanju AI School Challenge

Umjetna je inteligencija danas polako ušla u sve pore društva, I već nam omogućuje funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa, a u budućnosti se očekuje da će njen značaj dodatno porasti. Kako bi svoje učenike pripremili na tu budućnost, u ogulinskim srednjim školama odlučili su ih motivirati na završavanje besplatne edukacije o osnovama umjetne inteligencije Elements of AI. I to im je prilično dobro pošlo za rukom.

Čak 38 učenika Obrtničke i tehničke škole Ogulin uspješno je položilo Elements of AI, čime se njihova škola našla u vrhu poretka AI School Challenge natjecanja među osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Natjecanje su krajem travnja pokrenuli Udruga CroAI i CARNET, a u nešto više od mjesec dana preko 230 učenika iz hrvatskih škola završilo je AI tečaj. Cilj natjecanja je motivirati učenike na edukaciju o osnovama umjetne inteligencije, a sve škole koje će do 1. rujna imati više od 10 Elements of AI certifikata bit će proglašeno AI školom i dobiti ekskluzivan certifikat ‘AI škola’, dok će najbolje tri škole po broju ostvarenih diploma biti dodatno nagrađene.

Inače, Elements of AI, vodeći je svjetski tečaj o umjetnoj inteligenciji kojeg su 2019. razvili Sveučilište u Helsinkiju i finska tehnološka kompanija Reaktor. Na hrvatskom je jeziku dostupan od studenog 2020. te je u potpunosti besplatan, a do sada ga je upisalo više od 25 tisuća građana, od školaraca do umirovljenika.

Učenike je u ogulinskim školama – Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana i Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin na AI edukaciju motivirao učitelj Bojan Grba koji ističe da je upravo ovaj tečaj pozitivan primjer kako približiti pojam umjetne inteligencije učenicima raznih dobnih skupina.

“Većina učenika kojima predajem su se saznavši za ovaj tečaj registrirali na edukaciju Elements of AI te uspješno položili sva poglavlja i zaradili Certifikat koji ih je također obradovao. Treba napomenuti da su to učenici kojima je sam IT dio obrazovnog područja. Motiva za polaganje nije nedostajalo jer su tečaj polagali u slobodno vrijeme tempom koji je njima odgovarao, a sama zanimljivost ih je odvlačila iz lekcije u lekciju”, kaže učitelj Bojan Grba.

Osim učenika Obrtničke i tehničke škole Ogulin smjera tehničar za računalstvo, na tečaj su se uključili i učenici Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana smjera gimnazije koja poseban naglasak stavlja na STEM područje te hotelijersko-turistički tehničari kojima će AI edukacija također proširiti vidike.

Svoje dojmove s polaganja Elements of AI edukacije ispričali su nam i učenici škola u Ogulinu

Buduća tehničarka za računalstvo Sanja Paušić iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin rekla je: “Smatram umjetnu inteligenciju dosta bitnom jer se danas sve bazira na upotrebi računala u svakodnevnom životu. Učenica sam III. razreda smjera tehničar za računalstvo i ovaj tečaj mi je proširio znanja iz područja robotike i logike.”

Njena kolegica iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin Tea Crnković dodaje: “Ovaj tečaj rješavali smo u vrijeme online nastave i super je bilo što nismo morali raditi u točno određeno vrijeme. Upoznala sam se s pojmovima strojnog učenja i računanja vjerojatnosti slučajnih događaja, što mi se posebno svidjelo.”

Elements of AI rješavaju i gimnazijalci. Pokazuje to svojim primjerom učenik drugog razreda Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Aleksandar Dragić koji područje umjetne inteligencije smatra vrlo važnim i korisnim. Učenik jezične gimnazije smatra da se nalazimo u vremenu velikog razvoja tehnologije te zato smatra da je korisno za pojedinca da posjeduje određeno znanje u području umjetne inteligencije.

Gabrijela Ivanjko iz Gimnazije i strukovne škola Bernardina Frankopana kaže da je tema umjetne inteligencije vrlo zanimljiva i opširna, a pomoću ovog tečaja svima im je prikazana na jednostavniji način. “Odlično je što se tečaj može polagati na duže vrijeme, uskladiti s obvezama i što je besplatan”, dodaje učenica drugog razreda jezične gimnazije.

Elements of AI nije namijenjen samo učenicima i studentima, nego svima zainteresiranima za proširivanje znanja. Za njegovo završavanje nije potrebno nikakvo predznanje, niti znanje matematike i/ili programiranja, a svaki si polaznik može samostalno odrediti dinamiku polaganja. Edukacija se sastoji od 5 poglavlja i 25 vježbi, a za njegovo polaganje u prosjeku je potrebno izdvojiti 25 sati. Više informacija možete saznati na www.elementsofai.com/hr.