Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tihanovska pozvala na zajednički pritisak EU, UK i SAD na Lukašenka

Sjedinjene Države, Britanija i Europska unija trebale bi zajedničkim snagama izvesti veći pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegovu vladu, rekla je u petak za Reuters čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska.
Tihanovska je to izjavila tijekom posjeta Varšavi uoči summita G7 u Velikoj Britaniji sljedećeg tjedna. Nada se da će na tom sastanku biti riječ o bjeloruskom pitanju. Bjelorusija je dospjela u središte pažnje kada je prošli mjesec natjerala avion Ryanaira na slijetanje i uhitila oporbenog novinara.

  • Pritisak je snažniji kada zemlje djeluju zajedno i mi zato pozivamo UK, SAD, EU i Ukrajinu. One moraju djelovati zajedno kako bi njihov glas bio jači, izjavila je Tihanovska.

Francuska želi pozvati Bjelorusiju na summit G7, ako se Britanija, zemlja domaćin, s time složi. Britanija je pak dala do znanja da ne misli pozivati druge delegacije, ali je priopćila da će Bjelorusija biti tema rasprave.

Tihanovska je kazala da nije dobila poziv na summit, ali da očekuje da će biti govora o Bjelorusiji.

Čelnica bjeloruske oporbe također je u petak ustvrdila da je uhićeni kritičar bjeloruske vlade Roman Potasevich sigurno bio podvrgnut mučenju i da međunarodna zajednica ne bi trebala obraćati pažnju na takve iznuđene izjave.

Ona se referirala na dugačak intervju kojeg je emitirala bjeloruska televizija, u kojem je Bloger priznao da je organizirao prosvjede protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Potasevich je u njemu također rekao da se divi Lukašenku.

  • Sve su takve snimke napravljene pod pritiskom, ustvrdila je Tihanovska.

Britanija, SAD i EU su nametnule sankcije i zamrzavanje imovine nekim bjeloruskim dužnosnicima nakon prošlogodišnjih izbora za koje opozicija smatra da su bili namješteni.

Zbog incidenta s Rynairovim avionom, zapadne zemlje pozivaju svoje zrakoplovne kompanije da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije i poručuju da će poduzeti druge korake kao što je zabrana leta bjeloruskim prijevoznicima.

Neke oporbene ličnosti zatražile su snažnije mjere koje bi utjecale na gospodarstvo Bjelorusije poput ograničenog uvoza minerala ili nafte iz te zemlje. (hrt.hr)