Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izaslanik WHO-a: Globalno iskorjenjivanje koronavirusa nije razuman cilj

Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj, rekao je u nedjelju posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19.

“Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprječavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti”, izjavio je liječnik David Nabarro za britanski kanal Sky News.

“Iskorjenjivanje trenutačno nije razuman cilj za svijet”, istaknuo je.Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

“Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće.”

Nabarro je rekao da će to biti “obrazac u budućnosti” i dodao da “virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante”.

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup cjepivu u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produljuje pandemiju koronavirusa koja je dosad pokosila više od 3,5 milijuna ljudi u svijetu.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu “novu obvezu” i zauzmu se za pravedniju raspodjelu cjepiva za covid-19 na planetu kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju.(N1)