Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

NATO upozorava Moskvu i Minsk da ne prijete članicama Saveza

Čelnik NATO-a upozorio je Rusiju i Bjelorusiju da ne prijete članicama Sjevernoatlantskog saveza nakon što su bjeloruske vlasti prisilno prizemljile putnički zrakoplov koji je bio na letu unutar EU-a, navodi se u izjavi objavljenoj u nedjelju.

  • Naravno da smo u hitnim slučajevima spremni zaštititi i obraniti svakog saveznika od bilo koje vrste prijetnje koja dolazi iz Minska i Moskve, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za novine Welt am Sonntag.

Dodao je da “vrlo pozorno” prate što se događa u Bjelorusiji.

  • Bjelorusija postaje sve više i više ovisna o Rusiji, istaknuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je također rekao da je NATO “ozbiljno zabrinut zbog bliske suradnje Moskve i Minska posljednjih mjeseci”.

  • Iz prošlosti smo morali naučiti da je Rusija masovno kršila teritorijalni integritet država poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, dodao je.

Međutim, napomenuo je da je NATO obrambeni savez. Litva, Latvija i Poljska, inače sve članice NATO-a, dijele granice s Bjelorusijom.

Prije dva tjedna bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko natjerao je komercijalni let Ryanaira između dviju prijestolnica EU-a, Atene i Vilniusa, da prisilno sleti u Minsk.

Bjeloruski novinar i kritičar Lukašenka Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega, koji su bili u avionu, uhićeni su i još su uvijek u pritvoru.

Dok je EU na to odgovorio uvođenjem sankcija Bjelorusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin primio je Lukašenka na razgovore i rekao da će Moskva podržati Bjelorusiju s 500 milijuna dolara zajma.

Putin je također naglasio svoju kontinuiranu potporu Lukašenku u sporu sa Zapadom. (hrt.hr)