Aktualno Gastro Magazin

Prhka pita od jagoda

Znate li one ljude kojima neke, naoko beznačajne i potrošene stvari i sitnice razgale dušu? E ja sam vam jedna od tih koji se oduševe stručkom poljskog cvijeća u staroj, metalnoj kantici za mlijeko ili starim kredencem kojeg obojam i dam mu novi život. Upravo takve, nostalgicne kolače volim, rustikalne, mirisne, pomalo nesavršene, ali bas takvi su najbolji. Prhka pita od jagoda je upravo takav kolač. Već ste sigurno primijetili da volim prhka tijesta s voćnim punjenjem. Pite s prhkim tijestom možete pripremati i u kombinaciji sa sirom, orasima, makom, čokoladom, ali s voćem su mi najdraže. Još kada su u pitanju mirisne i slatke jagode, to je rajski desert. Ovakve pite mi imaju taj nostalgični, retro štih kojeg volim i zamirišu cijelu kuću dok se peku.
Vi kreativniji se možete poigrati izgledom pa gornju koru ukrasiti ili kada nemate vremena, jednostavno napravite čupavu pitu pa samo naribajte zaleđen drugi dio tijesta. Kod izrade ove pite, najviše vremena ćete potrošiti na čišćenje i sjeckanje jagoda (ok i na kušanje jesu li slatke). Tijesto se mijesi kratko te treba odmarati i hladiti se prije pečenja. Ukoliko možete nabrati šumske jagode, pomiješajte s domaćima, dobit ćete pravu rapsodiju mirisa i okusa. Također, možete koristiti borovnice, maline, kupine, višnje, trešnje…po svom ukusu.

Sastojci za prhku pitu od jagoda:

Za prhko tijesto:

300 g oštrog brašna
prstohvat soli
150 g hladnog maslaca (plus još malo za podmazivanje kalupa)
80 g šećera (bolji bi bio šećer u prahu)
2 vanilin šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
2-3 žlice hladne vode (po potrebi)
Za punjenje:

500 g jagoda
2-3 žlice šećera u prahu (ovisno o slatkoći jagoda)
2 vanilin šećera
2 žlice škrobnog brašna
Priprema:

Najprije zamijesite tijesto. Pomiješajte oštro brašno s prstohvatom soli i naribajte hladni maslac. Razmrvite smjesu rukama da dobijete sipku smjesu poput pijeska. Dodajte obje vrste šećera, jedno jaje i 2 žlice kiselog vrhnja. Umijesite kompaktno tijesto. Ukoliko je presuho, dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Nemojte predugo mijesiti da se ne rastopi masnoća jer tijesto tada neće biti prhko. Odvojite jednu trećinu tijesta i stavite u hladnjak (ako ćete ga ribati, zamrznite ga).

Ostalih dvije trećine tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Kalup za pite dobro namastite maslacem i pospite brašnom. Pomoću valjka prebacite tijesto u kalup. Uredite rubove i višak tijesta dodajte onom tijestu u hladnjaku. Vilicom izbockajte tijesto pa ga stavite na 30 min u hladnjak da se ohladi prije pečenja. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa hladno tijesto pecite 15 do 20 min. Za to vrijeme očistite i nasjeckajte jagode. Pomiješajte ih s obje vrste šećera i škrobnim brašnom da se dobro oblože kako ne bi pustile previše soka.

Polupečeno tijesto malo prohladite i stavite nadjev od jagoda. Onu trećinu tijesta koja se hladila koristite za gornji dio pite. Možete ga razvaljati i ukrasiti pitu trakicama ili jednostavno naribati po vrhu. Ja sam modlicama za kekse izrezala oblike na jednoj polovici razvaljanog kruga pa ih zalijepila pomoću razmućenog bjelanjka na drugu polovicu kruga. Još sam dodala i malo listića badema za hrskavost. Pećnicu smanjite na 180 stupnjeva i pecite pitu još nekih 35 min. Kada porumeni, gotova je. Prije rezanja i posluživanja ohladite pitu jer se tako ljepše reže. (gorskikotao.com)