Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Održano 22. hodočašće vatrogasaca

U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici održano je 22. hodočašće vatrogasaca. Uz poštovanje epidemioloških mjera, okupilo ih se oko 1200 iz svih dijelova Hrvatske. Hodočašće je svojevrsna duhovna priprema za protupožarnu ljetnu sezonu, koju, kažu, dočekuju spremni.

U mimohodu i uz limenu glazbu, vatrogasci iz cijele Hrvatske prošli su središtem Marije Bistrice. Među njima oni s bogatim iskustvom…

  • Prije smo imali samo ručne šprice. To smo išli na javne vježbe i ne daj Bože, požari su bili često. Gorjelo žito, slama, sijeno – prisjeća se Slavko Grbašić, DVD Hercegovac.

Za sve koji nesebično pomažu i riskiraju život, molilo se na svetoj misi.

  • Došli smo se zahvaliti majci Božjoj Bistričkoj, Isusu, našem nebeskom zaštitniku za sve što čuva naše muževe i našu djecu u obavljanje svojih zadaća – kaže Ivanka Šolak, Vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Njihove zadaće mnogo su više od samog gašenja vatre.

  • Živa su sjećanja na vašu požrtvovnost u gašenju velikih šumskih požara, ali još su svježija na vaš doprinos za vrijeme zadnjih potresa i trajanja pandemije – poručio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja.

A o tome najbolje govore brojevi.

  • Preko 70 tisuća aktivnosti u pandemiji, preko 13 tisuća aktivnosti u samo u potresu, preko 5 tisuća na području Zagreba, uz to požari, poplave, bujice, sve što smo imali odradili smo s ponosom – nabraja Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Jer ovim ljudima, vatrogastvo nije samo posao nego životni poziv. (hrt.hr)