Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

USKOK otvorio istragu protiv Mamića i sudaca: ‘Zdravko im je dao najmanje 370.000 eura‘


Hrvatska bi mogla tražiti izručenje Mamića iz BiH jer je preduvjet za raspisivanje tjeralice određivanje istražnog zatvora.

USKOK je otvorio istragu protiv trojice osječkih sudaca, Zdravka i Zorana Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog sad već javno poznatih Mamićevih optužbi da je prije dvije godine podmićivao suce osječkog Županijskog suda kako bi mu pomagali u postupcima koja se vode protiv njega.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. To je važno jer nedvosmisleno ukazuje da činjenicu da će Hrvatska tražiti izručenje Zdravka i Zorana Mamića iz Bosne i Hercegovine, a preduvjet za raspisivanje tjeralice je određivanje istražnog zatvora.

Ročište na kojem će se odlučiti o istražnom zatvoru zakazano je za 16 sati na zagrebačkom Županijskom sudu na Zrinjevcu.
Osnovano se sumnja da je prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti. Pritom je Zdravko Mamić, znajući da je prvookrivljeni sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet.

Nadalje se osnovano sumnja da su se, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić i drugookrivljeni sudac u više navrata družili privatno. Isti sudac mu je govorio da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog suda, pa tako i s trećeokrivljenim, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s drugookrivljenim sucem, Mamić mu je kao protuuslugu za navedeno u više navrata predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva osječka suca. Zdravko i Zoran Mamiću susreli su se s jednim sucem u Širokom Brijegu te su neposredno dogovorili kako će ga novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru osigurao Zoran Mamić koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je poduzetnik Drago Tadić predao drugokrivljenom sucu za njega i trećeokrivljenog suca, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima.

Zdravko i Zoran Mamić također su, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje, podmirivali troškove inozemnog putovanja i boravka drugookrivljenog suca i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno Zdravko Mamić autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu osigurao odlazak drugookrivljenog na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a. (jutarnji.hr)