Aktualno Gastro Magazin

Goranska pikantna juha od vrganja

U GorskomKotlu objavljen je jedan stari recept za krepku, pikantnu juhu od gljiva.

Vrganji su na goranskim stolovima najčešće gljive. Beremo ih u našim šumama i pripremamo na razne načine. Mogu se sušiti, spremiti u zamrzivač ili ukiseliti. Najčešće ih sušim jer takvi zadržavaju okus i nutritivne vrijednosti dulje nego oni u zamrzivaču. Koristim ih u jelima poput juha, gulaša, mesa u umaku i slično. Zaleđene treba što prije potrošiti jer gube okus dugim stajanjem u zamrzivaču.

Jedno od dražih jela s vrganjima je pikantna juha koju pripremam u zimskim mjesecima. Juha se može pripremati i sa svježim vrganjima, sušenim ili onima iz zamrzivača. Ukoliko koristite sušene, potrebno ih je namočiti u toploj vodi ili temeljcu prije pripreme jela. Ova juha je starinsko jelo i ja koristim mast no možete staviti neku drugu masnoću, ulje ili maslac. Ova juha je onaj pravi okus goranske kuhinje.

Sastojci za goransku pikantnu juhu od vrganja (za 4 osobe) :

pola žlice masti
50-80 g dimljene slanine
1 glavica luka
2-3 krumpira
2 šake sušenih vrganja (možete koristiti i zaleđene ili svježe, nasjeckane na listiće)
temeljac za podlijevanje
peršinov list
ljuta mljevena paprika (može i slatka ako ne volite ljuto)
sol i papar po želji
Postupak :

Na žlici masti popržite dimljenu slaninu nasjeckanu na kockice. Kada postane staklasta, dodajte nasjeckani luk. Popržite luk, neka bude žut. Dodajte krumpir na kockice, vrganje, podlijte temeljcem i pustite da lagano kuha. Kada je krumpir kuhan, juha je gotova.

Začinite crvenom paprikom, solju i paprom te na samom kraju dodajte sjeckani peršinov list.

Napomena:

Kada nemam temeljac, koristim domaću vegetu, povrće iz vlastitog povrtnjaka, mljeveno i usoljeno. tada treba paziti na dodavanje naknadne soli. Vodu u kojoj su se namakali suhi vrganji ne bacam jer ona dodaje okus pa i nju stavljam u juhu. što više krumpira stavite, juha će vam biti gušća. Meni je bolja kada nije skroz gusta i mora biti ljuta. Po želji, možete dodati žlicu vrhnja kod posluživanja.

Dobar tek! (gorskikotao)