Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović prijeti ‘miniranjem‘ deklaracije NATO summita: Tretira nas se kao sitan kusur!


‘Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim‘

Povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade. Prije toga obišao je poplavljeno područje u Vidovcima.

“Vi ste stvoritelji ove države”, poručio je predsjednik okupljenima na 30. godišnjici u Požegi.

Naknadno se obratio novinarima koji su ga pitali o njegovom sudjelovanju na summitu NATO-a na koji je planirao ići s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, no ovaj je od toga odustao jer mu je, kako je izjavio, “ispod časti” ići s predsjednikom zbog njegovih “primitivnih izjava”.

  • Nije nezgodno, to neće nitko primijetiti, jel mislite da znaju za Grlića Radmana tamo? Bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojoj se njegova obitelj bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije. Tata je bio komunistički predsjednik vijeća u Sesvetama, i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran, ne, rekao je Milanović.
  • Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju summita. Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na summitu razgovarati, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti, dodao je predsjednik.

Novinari su ga, kako prenosi N1, pitali i o situaciji u SDP-u.

  • Za događaje u stranci osjećam odgovornost kao što osjećam odgovornost jer Hrvatska nije postala samostalna nakon Napoleonskih ratova. Kako za ovo mogu osjećati odgovornost kad sam s čela stranke otišao prije više godina? S događajima u SDP-u nemam doticaja, ne mogu komentirati i nemojte me više o tome pitati, poručio je.

Komentirao je i vijest da privedeni osječki suci nisu prošli sigurnosne provjere više od deset godina. Milanović ističe da je to odgovornost onoga koji je provjeru trebao zatražiti.

  • Netko je to trebao tražiti, čak nisam siguran da je to ministar, nego pravosudna tijela. To je do sad bilo određeno propisima koji se nisu poštivali. Sramota sve u svemu, rekao je predsjednik.

Na kraju je progovorio o EURU i utakmici Hrvatske i Engleske.

  • Hrvatska ima odanu klasu koja se ne može kupiti na burzi kao paket dionica, ne može se naučiti u školi. Kad je nogomet u pitanju, Hrvatska je to negdje baštinila i nadam se da će sitna iskra jednog genija doći do izražaja. Ne treba biti razočaran ako ne prođu, ali navikli su nas na pobjede i najbolje. Neki su mi zamjerili što sam za čovjeka, koji je sad u bijegu, rekao da je izvrstan menadžer, ali nogometni. To nije akademski posao, nego grub na rubu zakona, izjavio je.

Milanović je ranije posjetio naselje Vidovci koje je prošle nedjelje poplavljeno nakon obilnih kiša, a tijekom nedjelje će još obići i Našice. (jutarnji.hr)