Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prvi predsjednik Zambije Kenneth Kaunda u bolnici

Prvi predsjednik Zambije Kenneth Kaunda (97) primljen je u vojnu bolnicu u Lusaki, javila je agencija dpa u ponedjeljak, ali nije poznato kakvo je njegovo stanje niti od čega boluje.

Devedesetsedmogodišnji afrički lider vladao je Zambijom od 1964. kada je zemlja izborila neovisnost od Britanije, do 1991.

Kaundin glasnogovornik Rodrick Ngolo zamolio je stanovnike da upute svoje molitve za njegovo zdravlje, a predsjednik Edgar Lungu također je zatražio od nacije da imaju Kaundu u svojim mislima.

Iako Ngolo u svojem priopćenju ne spominje zbog čega je Kaunda hospitaliziran, mreža Aljazeera podsjeća da se Zambija bori s velikim brojem slučajeva covida-19.

Sin svećenika i učitelj, Kaunda se smatra jednim od posljednjih živućih afričkih boraca protiv kolonijalizma.

Od 1964. bio je predsjednik neovisne Zambije gdje je isprva uživao golem ugled kao “otac nacije”.

Uspostavom jednostranačkoga režima, gospodarskom stagnacijom i raširenom korupcijom, razvio se otpor njegovoj politici. Poražen je na izborima 1991.

Nakon što se povukao iz politike, aktivirao se u humanitarnom radu kroz zakladu za djecu, organizaciju koja se bavi AIDS-om. Javno je obznanio da je jedan od njegovih sinova umro od te bolesti. (hrt.hr)