Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Šoša: Sanirali smo i požar se ne širi!

Zaustavljeno je širenje požara u zgradi na Narodnom trgu u središtu Zadra. Požar je izbio oko 11.30 u jednom od stanova i potom se proširio na niz drugih te na poslovne objekte. Stanari su evakuirani, ozlijeđenih nema, a vatrogasci su ulagali nadljudske napore kako bi zaustavili širenje vatre.
Iako je sada stanje znatno bolje, zapovjednik Javnih vatrogasnih postrojbi Željko Šoša najavljuje da će još dugo njegove snage biti na požarištu.

– Mi smo upravo sanirali da se požar ne širi. Lijeva i desna strana požara su blokirane i tu smo ga zaustavili. To je praktički sve jedna zgrada sa stotinjak, dvjesto stanova ali ostalo je u ovoj prvoj zgradi. Još uvijek se radi na požaru i radit će se čitavo poslijepodne, a možda i noć jer unutarnje grede koje su nagorjele još uvijek izdimljavaju se, griju se. Mi s kamerama provjeravamo gdje je toplina. Praktički smo morali rušiti podove i stropove kako bi mogli zaustaviti požar jer kroz grede je išao iz jedne prostorije u drugu. Ali, evo, požar se više ne širi, opisuje dramatične trenutke Šoša.

 

– Izgorjeli su jedan stan na prvome katu, jedan na drugome i jedno potkrovlje, ali šteta će biti velika i u drugim stanovima od vode i od svega što se urušilo. Šteta će biti velika, ali najvažnije je da nema ozlijeđenih, da nema poginulih i da se požar nije proširio jer u toj zgradi ima 200 stanova ili 500 soba, ne znam kako bi to objasnio, to je sve spojeno, rekao je zapovjednik Javnih vatrogasnih postrojbi Željko Šoša za Hrvatski radio Radio Zadar.
Buknuo požar u stanu u centru Zadra: “To je suho kao barut”

Za sada nisu poznati uzrok i okolnosti izbijanja požara, što će se utvrditi očevidom.

Gore dva-tri stana i potkrovlje stare zgrade, rekao je zapovjednik Javnih vatrogasnih postrojbi Željko Šoša za Hrvatski radio Zadar. Požar je izbio u jednom stanu, te je zahvatio još nekoliko stanova i poslovnih prostora te potkrovlje. Vatrogasci su obuzdali širenje vatre na prvom i drugom katu, ali plamen još uvijek tinja i širi se među drvenom konstrukcijom zgrade iz 14. stoljeća, rekao je Šoša Hini.

Na terenu su 23 vatrogasca s devet vozila i, kako najavljuje zapovjednik Šoša, gasit će se cijeli dan i noć jer je riječ o starim, suhim drvenim gredama, trstici i drvenim podovima. Rekao je kako moraju lokalizirati vatru da ne zahvati susjedni krov u Ulici Mihovila Klaića.

– Mislim da smo ga zaustavili kako ne bi išlo dalje, jer je praktički čitav Poluotok jedna požarna zona. S obzirom na to da su drveni podovi, stropovi, trstika i tako, to je suho kao barut, stare zgrade, i to prolazi kroz to. Pokušat ćemo gasiti, ako treba i razbijati potkrovlje kako bi se moglo ući između žbuke i drvenih greda, kako bi ih gasili. Ovdje će se sigurno čitav dan i čitavu noć dogašavati te grede, a ne može se do njih doći, rekao je Šoša.

Stanovnici zgrada su evakuirani.

– Oni su sami pobjegli prije nego što smo mi došli, sami su se izvukli, otišli, nije bilo opasnosti, tim više što je gorjelo na višim katovima. Niži katovi su ostali praktički čitavi, rekao je Šoša. (hrt.hr)