Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Amerikanci izglasali novi državni praznik

U rijetkom trenutku potpunog suglasja, američki republikanci i demokrati u četvrtak su u Kongresu odobrili stvaranje novog saveznog praznika, 19. lipnja, u spomen na emancipaciju posljednjih robova u Teksasu 1865. godine.

Kongres je definitivno usvojio zakonski prjedlog o novom državnom prazniku s 415 glasova za i samo 14 protiv, uz podršku demokratskog i republikanskog čelnika, dok je dan ranije jednoglasno odobren u Senatu.

  • Ovaj dan predstavlja slobodu. Mi smo danas ovdje, slobodni glasovati za 19. lipanj kao nacionalni dan neovisnosti, savezni praznik Amerike, rekla je demokratkinja Zastupničkog doma Sheila Jackson Lee, jedna od parlamentaraca koji su donijeli prijedlog zakona za proslavu 14. lipnja.

Predsjednik Joe Biden sada mora donijeti ovaj zakon, ali njegova podrška je jasna.

Predsjednik Abraham Lincoln robove je oslobodio ropstva, potpisavši Proglas o emancipaciji 1. siječnja 1863. godine, ali tijekom američkog građanskog rata (1861-1865.) ropstvo je još trajalo u državama Konfederacije.

General Konfederacije Robert Lee potpisao je predaju 9. travnja 1865, ali je trebalo je više od dva mjeseca da vijesti stignu do malog teksaškog gradića Galveston 19. lipnja.

Taj dan je već bio državni praznik u nekim američkim državama, uključujući Teksas, ali do sada nije bio obilježen saveznim datumom. (hrt.hr)