Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael i Palestinci dogovorili se o razmjeni cjepiva

Izrael će prema dogovoru o podjeli cjepiva protiv covida-19 dati najmanje milijun doza Palestinskoj samoupravi (PA) kako bi se ubrzalo cijepljenje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, kazali su u petak izraelski dužnosnici.Prema dogovoru, koji je objavio ured premijera Naftalija Bennetta, PA je pristao Izraelu dati recipročan broj doza iz jedne od svojih pošiljki koja bi trebala stići krajem godine.

“Izrael će Palestinskoj upravi dostaviti jedan do 1,4 milijuna doza Pfizerovog cjepiva”, piše u zajedničkom priopćenju Bennettovog ureda i ministarstva zdravstva i obrane.

Pfizer-BioNTech dozama cjepiva namijenjenih za transfer “ubrzo će isteći rok trajanja” te je, “u svijetlu činjenice da zalihe cjepiva trenutno zadovoljavaju potrebe Izraela, njihovo slanje odobreno”.

Izvor u palestinskom ministarstvu zdravstva je potvrdio dogovor i kazao da Palestinci očekuju pošiljku Pfizerovog cjepiva u kolovozu ili rujnu.

U izraeskom priopćenju stoji da će Izrael primiti recipročnu količinu cjepiva od Palestinske uprave u rujnu ili listopadu. Nijedna strana nije rekla kada će se cjepiva iz Izraela dostaviti Palestinskoj upravi.Izrael je bio izložen kritikama da je trebao više učiniti za dostupnost cjepiva Palestincima. Oko 55% izraelskih državljana je u potpunosti cijepljeno, a oko 30% Palestinaca je primilo barem jednu dozu.(hrt)