Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi delta soj korone: Pojavio se i u Hrvatskoj, opasniji je i širi se brže. Simptomi su drugačiji

Delta varijanta virusa je na putu da postane globalno dominantna zbog povećane prenosivosti. U Njemačkoj predviđaju da će u njihovoj zemlji uskoro postati dominantan unatoč porastu broja cijepljenih
Prisustvo delta varijante, odnosno indijskog soja korone pronađen je prije nekoliko dana u 11 uzoraka u Hrvatskoj, a velikom brzinom širi se po cijelom svijetu. Naime, delta soj koronavirusa, prvi put otkriven u Indiji, postaje globalno dominantna varijanta covida-19, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Britanija je zabilježila porast broja zaraženih s delta varijantom, te ona postaje dominantna u toj zemlji i prema podacima od prošlog tjedna čini 91 posto svih slučajeva koronavirusa.

Njemački javni zdravstveni službenici predviđaju da će i u njihovoj zemlji uskoro postati dominantna unatoč porastu broja cijepljenih.

Temperatura postoji, ali ne i gubitak čula mirisa i okusa
Delta-varijanta uzrokuje nešto drugačije simptome od ranije poznatih varijanti koronavirusa. Oboljele osobe se žale na glavobolju, curenje nosa i upalu grla. Temperatura je i kod ove varijante prisutna, ali ne i gubitak čula mirisa i okusa

Profesor Tim Spector, koji vodi istraživanje Zoe Covid Symptom, kaže da je zaraza s Delta varijantom za mlađe ljude ‘više nalik prehladi’. No, iako se možda neće osjećati jako loše, mogli bi biti zarazni i ugroziti druge
Znanstvenica Soumya Swaminathan kazala je da je delta varijanta virusa je na putu da postane globalno dominantna zbog povećane prenosivosti. Osim toga delta udvostručuje rizik hospitalizacije, lakše širi te uzrokuje teži oblik bolesti kod osoba koje nisu cijepljene.

Cijepivo štiti
Prema britanskim analizama osobe koje su u potpunosti cijepljene BioNTech-om ili AstraZenecom vrlo su dobro zaštićene od teškog protoka bolesti. Efikasnost je otprilike jednako visoka kao i kod alfa-varijante. Rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 posto – u usporedbi s osobama koje nisu cijepljene.

Oni koji su primili samo jednu dozu cjepiva su značajno manje zaštićeni.
Scott Gottlieb bivši povjerenik Agencije za hranu i lijekove, kazao je za CNN, da će taj soj uskoro postati dominantan u SAD-u.

SAD je prešao crnu granicu od 600.000 umrlih od covida. Broj umrlih od te bolesti u SAD-u najveći je u svijetu, iako druge zemlje, poput Brazila, Britanije i Rusije imaju više stope smrtnosti u odnosu na veličinu stanovništva. (24sata.hr)