Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Diplomat EU-a: Dogovor o iranskom nuklearnom programu blizu

Pregovarači koji pokušavaju obnoviti ugovor o iranskom nuklearnom programu “blizu su” cilju, ali i dalje ima spornih točaka, rekao je europski diplomat nakon zadnjeg sastanka održanog u nedjelju u Beču, dan nakon izbora ultrakonzervativca Ibrahima Raisija za iranskog predsjednika.
Velika Britanija, Kina, Njemačka, Francuska, Rusija i Iran počeli su u travnju pregovore pod pokroviteljstvom Europske unije, uz neizravno sudjelovanje Sjedinjenih Država, ne bi li oživili ugovor iz 2015.

Ranije u nedjelju šef iranskog pregovaračkog izaslanstva Abas Arakči rekao je da su Iran i šest svjetskih sila odgodili nastavak pregovora i vraćaju se u prijestolnice na konzultacije o nesuglasicama.

Diplomat EU-a, Enrique Mora rekao je novinarima “Blizu smo dogovoru, ali još nismo završili”.

Po njegovim riječima, u idućem krugu pregovora “izaslanstva će doći iz svojih prijestolnica s jasnijim naputcima i jasnijom predodžbom o tome kako napokon postići dogovor”.

Mora nije otkrio kada će se pregovori nastaviti, istaknuvši da je glavni problem i dalje kako pronaći rješenje “za osjetljivu ravnotežu” između ukidanja američkih sankcija Iranu i onemogućavanja nastavka nuklearnih aktivnosti Teherana.

Ugovor o nuklearnom programu potpisan je između Islamske Republike i takozvane šestorice (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) u Beču 2015. On nudi Teheranu ublažavanje međunarodnih sankcija u zamjenu za jamstva da neće proizvesti atomsko oružje.

No bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. jednoglasno se povukao i obnovio Iranu sankcije, nakon čega je i Iran od 2019. postupno odustajao od svojih obveza, kao odgovor na Trumpove kaznene mjera.

Sadašnji predsjednik Joe Biden spreman je vratiti se sporazumu, ali traži da Islamska Republika potpuno poštuje odredbe sporazuma iz 2015. Pregovori u Beču o određivanju koraka koje će SAD i Iran poduzeti u sklopu nuklearnog sporazuma traju od travnja.

U petak je na predsjedničkim izborima u Iranu pobijedio tvrdolinijaš Ebrahim Raisi koji će zamijeniti pragmatičnijeg Hasana Rouhanija. Završnu riječ u Iranu ipak ima vrhovni vođa Ali Hamnei koji će donijeti konačnu odluku o obnavljanju sporazuma, što bi značilo i ukidanje američkih ekonomskih sankcija nad bliskoistočnom državom.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett u nedjelju je pak poručio svjetskim silama da ne pregovaraju s novim iranskim predsjednikom o nuklearnom sporazumu, tvrdeći da će on vladati režimom brutalnog krvnika.

Izbora Raisija je, rekao bih, posljednja prilika za svjetske sile da se probude prije nego što se vrate nuklearnom sporazumu i shvate s kim imaju posla, kazao je Bennett na sjednici vlade. (hrt.hr)