Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

VIDEO – Amerikanci detonirali 20 tona eksploziva pokraj golemog nosača aviona, eksplozija je bila jaka kao potres magnitude 3,9

TEST MORNARICE

Američka ratna mornarica koristila je pravi eksploziv kako bi vidjela može li brod nastaviti obavljati misije u teškim uvjetima

Američka ratna mornarica detonirala je nešto manje od 20 tona eksploziva u blizini nosača zrakoplova klase Gerald R. Ford kako bi vidjela kako se brod drži u uvjetima borbe, piše ABC News.

Američka geološka služba tu je eksploziju zabilježila kao potres magnitude 3,9.
Mornarica je izdala priopćenje u kojem tvrdi da je testiranje izvedeno u skladu sa svim ekološkim propisima te navela da provode testiranje koristeći pravi eksploziv kako bi se vidjeli mogu li njihovi ratni brodovi nastaviti obavljati misije u teškim uvjetima s kojima bi se mogli susresti u pravoj borbi.

Nakon testiranja, jedan od najvećih nosača aviona vratit će se u bazu kako bi se obavila njegova daljnja modernizacija te održavanje i popravak.
USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne Nimitz klase (333 metra dužine, 76 metara visine te istisnine od 100.000 tona), ali ima osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione – 4660 osoba nasuprot maksimalno 5600 koliko se može nalaziti na Nimitz klasi. Pogon osiguravaju dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i omogućiti da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha, pisao je Kyle Mizokami za Popular Mechanics. Brzina ovog broda veća je od 30 čvorova (56 km/h), a njegova je maksimalna brzina strogo čuvana tajna.
USS Gerald R. Ford ima kapacitet za primanje do 75 zrakoplova i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena aviona, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi borbeni zrakoplovi pete generacije, F-35C. Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler zrakoplova specijaliziranih za elektroničko ratovanje, četiri E-2D Hawkeye zrakoplova zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju zrakoplova tijekom zračnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna zrakoplova. (jutarnji.hr)