Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dan je antifašističke borbe

Na današnji dan prije 80 godina u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.U šumi Brezovici održat će se glavna svečanost koju prvi put organizira Vlada. Tamo će prvi put biti premijer Andrej Plenković, a doći će i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Bit će to prvi put da su zajedno na jednome mjestu nakon višemjesečnih javnih verbalnih sukoba. Inače, Dan antifašističke borbe državni je praznik u Hrvatskoj i neradni dan.

– Ovaj put je Vlada organizator i zbog toga je i premijer tu. A osim toga, činjenica je da je 80. obljetnica osnivanja 1. sisačkog partizanskog odreda, prvog u ovom dijelu Europe je dodatni razlog za dolazak, ne samo premijera, nego i potpredsjednika Vlade i ministra znanosti i obrazovanja, rekao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Središnjim obilježavanjem u Brezovici, na kojem će sudjelovati državni vrh i predstavnici antifašističkih i drugih udruga, odat će se počast hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Zagreb: Obilježavanje na Trgu žrtava fašizma

Antifašistička liga poziva večeras na zagrebački Trg žrtava fašizma gdje će se obilježiti Dan antifašističke borbe i 80. godišnjica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Sve počinje u 19 i 30, a govorit će među ostalima novi gradonačelnik Tomislav Tomašević i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Rijeka: Polaganje vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u 9 sati položit će vijenac na Spomenik oslobođenja na Delti. Nakon toga od 11 sati sudjelovat će na glavnoj proslavi Dana antifašističke borbe na Tuhobiću.

Organizatori upozoravaju da su i dalje na snazi epidemiološke mjere te da smo usred toplinskoga vala.(hrt)