Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministrica Obuljen Koržinek: Svi će se festivali održati, model se još dogovara

O ljetnim festivalima i kulturnim događanjima, novostima koje dolaze s novim Zakonom o elektroničkim medijima, stanju na medijskoj sceni i položaju novinara, novom Zakonu o medijima te o autorskim pravima i obnovi kulturnih dobara nakon razornih potresa u emisiji „A sada Vlada“ govori ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
Ministica Nina Obuljen Koržinek je na početku emisije zaželjela je uspjeh našoj nogometnoj reprezenteciji i izborniku Zlatku Daliću.

  • Sport je uz kulturu, znamenitosti ono po čemu nas se pepoznaje u svijetu i slika su Hrvatske prema svijetu, kazala je.

Kulturne manifestacije ovog ljeta

  • I prošle smo godine godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali – Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali, održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta, kazala je.

Naglašava da će se organizirati i brojni muzički festivali.

  • Prošli tjedan smo na Vladi usovojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajednom s turističkim događanjima i povremenim prometom – tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stavrnosti bii onemogućeni raditi. Dat će mo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti, rekla je ministrica.

Kazala je kako se još dogovara način djelovanja i misli da će to biti hibridni model – ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.

  • Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima, kazala je ministrica. Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima, dodala je.
  • Jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu je ciiepljenje. Građani trebaju slušati znastvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje , a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke, rekla je Obuljen Koržinek.

Koliko je kultura strada u ovoj krizi

  • Mi smo držali kulturu otvorenom, međutim kultura ovisi o okupljanju većeg broja ljudi. Još nije moguće izračunati koliki su gubici, ali za neke su stopostotni. Omogućili smo cijeli niz potpora – izravna i organizatorima i samostalnim umjetnicima, posebna programska sredstva, kredite poduzetnicima u kulturu. Već smo sada na preko 400 milijuna kuna u zadnjih 12 mjeseci. Zadnje je bilo u rebalansu – 58 milijuna kuna, od čega 52 za ponovno pokretanje aktivnosti i 6 miliuna samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, kazala je Obuljen Koržinek.

Dodaje da su izravne potpore vezane za gubitak prihoda, ali, nažalost, mnogi umjetnici nisu mogli prikazati takav gubitak prihoda da bi se mogli kvalificirati za redovite potpore.

  • Zato nam se činilo da je bolje osigurati dodatna programska sredstva, to su bili naši natječaji za digitalnu prilagodbu kulturnih sadržaja, kako bi svoj rad prezentirali u drugom obliku, kazala je.

Stanje u zagrebačkom HNK; Suradnja s novim gradonačelnikom

  • Natječaj za HNK treba biti raspisan do 1. rujna. Očekujem da se prijavi što veći broj kandidata i izabrat ćemo onoga tko bude imao najbolji program i tko iskustvom i dosadašnjim radom pokaž da može upravljati najvećom nacionalnom kućom, rekla je.

I sa zagrebačkim, ali i svim drugim gradonačelnicima uvijek je, kaže, imala dobru suradnju jer je kultura svima u interesu, kao i izlazak iz krize. (hrt.hr)