Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sučeljavanje vojnih brodova Rusije i Britanije kod Krima

Na razarač Britanske kraljevske mornarice nisu ispaljeni upozoravajući hici, reklo je britansko ministarstvo obrane u svjetlu ruskih izvješća da su njihove snage bombama i pucnjavom upozorile britanski brod koji je uplovio u ruske vode u Crnome moru.
Ni jedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS Defender. Brod kraljevske mornarice pošteno prolazi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom, stoji u tvitu.

Ruska agencija Interfax ranije je javila da je ruski vojni brod otvorio vatru upozorenja na razarač Britanske kraljevske mornarice koji je uplovio u ruske vode u Crnom moru.

Agencija je citirajući rusko ministarstvo obrane javila da je HMS Defender napustio ruske vode odmah nakon incidenta, a zašao je do tri kilometara u ruske vode.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu.

Rusija je 2014. anektirala Krim što su zapadne zemlje osudile i još poluotok smatraju ukrajinskim teritorijem.

“Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje”, navodi se.

Ruska strana ispalila je četiri visoko eksplozivne kasetne bombe kao upozorenje britanskom razaraču, navodi rusko ministarstvo.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

Francuska agencija dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru. (hrt.hr)