Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Saboru danas rasprava o Zlati Đurđević

Hrvatski sabor raspravljat će danas o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.
Očekuje se da će rasprava o imenovanju čelne osobe najvišeg suda, oko koje se već mjesecima spore predsjednik i premijer države, potrajati cijeli dan.

Iz Ureda predsjednika RH priopćili su u srijedu da predsjednik Milanović, iako je predlagatelj, neće doći na raspravu u Sabor jer je svoju ustavnu ovlast ispunio predlaganjem Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Odluka o izboru predsjednice Vrhovnog suda sada je na zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora, priopćeno je.

Pitanje imenovanja čelnika Vrhovnog suda predsjednik Milanović pokrenuo je početkom godine nakon što je odbio podržati bilo kojeg od kandidata prijavljena na prvi javni poziv Državnog sudbenog vijeća, ustrajavši na predlaganju svoje kandidatkinje mimo javnog poziva.

Taj potez kritizirali su u HDZ-u, ponavljajući da se pri izboru mora poštovati zakonska procedura, što je potvrdio i Ustavni sud. Uslijedilo je predbacivanje između Markovog trga i Pantovčaka o tome tko je u pravu.

Nakon raspisivanja novog javnog poziva, na koji se javila i Đurđević, HDZ nije promijenio mišljenje o predsjednikovoj kandidatkinji navodeći da se sama diskvalificirala jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri. HDZ-ovci se ne slažu ni s njezinim programom jer, tvrde, zalaže se da se poveća utjecaj politike na izbor sudaca.

To nije spriječilo Milanovića da ustraje na svom izboru i prijedlog o imenovanje Đurđević pošalje Saboru na raspravu.

Nakon rasprave o Đurđević na dnevnom redu je još jedna točka, izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. godinu.

U godini koju su obilježili epidemija covida-19 i potresi došlo je do znatnog urušavanja ljudskih prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, navodi se u izvješću.

U 2020. Ured pravobraniteljice zaprimio je ukupno 2.266 prijava fizičkih i pravnih osoba, 94 više nego godinu ranije, a najveći broj odnosio se na prava iz radnog odnosa (primjerice rad od kuće) i prava iz područja socijalne skrbi.

Isticali se se i problemi vezani uz nastavu na daljinu koja se posebno negativno odrazila na učenike s teškoćama u razvoju.

Zastupnici SDSS-a najavili su da u četvrtak neće sudjelovati u radu Sabora jer odlaze na komemoraciju za žrtve ustaškog režima u Jadovnom. (hrt.hr)