Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dojava o bombi na letu iz Praga u Split: Stanje uzbune proglašeno 20 minuta prije slijetanja


Riječ je o zrakoplovu češkog avioprijevoznika Smartwings

Avion koji je iz Praga letio za Split sletio je u Splitu uz obavijest pilota o stanju nužde, potvrdila je za N1 Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Kontrola zračne plovidbe ne objašnjava razloge proglašenja stanja o nuždi, no kako se neslužbeno doznaje, putnički avion koji je letio na relaciji Prag – Split dobio je dojavu o bombi.

Kad je avion ušao u hrvatski zračni prostor stigla je dojava o bombi. Avion je sletio u Zračnu luku Split, a u tijeku je provjera svih putnika.
Avion je izdvojen, i sada je u nadležnosti MUP-a koji je potvrdio incident.

  • Možemo potvrditi da je zrakoplov na relaciji Prag-Split sletio u Zračnu luku Split te da se sukladno standardnim operativnim postupcima provjerava dojava o ugrozi koju smo zaprimili. Zrakoplov je izdvojen, svi putnici su zbrinuti, sve službe su na terenu. Zračna luka nije zatvorena za promet, poručuju iz MUP-a.
    Slobodna Dalmacija saznaje da se radi o avionu češkog avioprijevoznika Smartwings.
  • Situaciju je preuzela policija, imamo točno utvrđen protokol. Za sve ostale informacije obratite se MUP-u – rekao je izvor sa splitskog Resnika.

Splitski aerodrom ima razrađene protokole za krizne situacije. Kako je rekao izvor za Slobodnu Dalmaciju, zrakoplov češke kompanije ‘Smartwings’ je poslan na izdvojenu poziciju, nakon čega su putnici napustili zrakoplov i trenutno traje protueksplozijski pregled.

Iz Splita su za svaki slučaj upućene dodatne snage policije. Neslužbeno se govori da je riječ o lažnoj uzbuni, međutim policija provjerava avion i tek će na kraju pregleda izvijestiti javnost o poduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama.

Zrakoplov češkog prijevoznika Smartwings, Boeing 737-7Q8, reg. OK-SWW, na letu iz Praga za Split je u zračnom prostoru RH proglasio izvanredno stanje u zrakoplovu (general emergency) te u 13:27 odaslao kod transpondera 7700, piše Avioradar.

Zrakoplov je sigurno sletio na zračnu luku Resnik u 13:50 nakon čega ga je preuzela policija. (jutarnji.hr)