Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izvanredno stanje Češkoj: U tornadu ozlijeđeno više od 200 ljudi, traže se preživjeli pod ruševinama

Jaka oluja u Češkoj! Snažan tornado zahvatio je nekoliko gradova na jugoistoku Češke. Rušio je kuće do temelja i ozlijedio 200-injak ljudi, a ima i mrtvih.
U tijeku je potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama. Najpogođenija mjesta izgledaju poput ratne zone. Raspoređeni su spasilački timovi iz cijele zemlje, kao i iz susjedne Austrije te Slovačke. Bez struje je 120 tisuća kućanstava.

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado duž austrijske granice i 270 km jugoistočno od Praga, možda dosegnuo razinu F3-F4, s vjetrovima od 267 do 322 kilometra na sat.

Najteže je stradao gradić Hodonjin, 270 kilometara jugoistočno od Praga, u kojem je ogromna oštećenja pretrpio jedan dom umirovljenika, a snažan vjetar je prevrnuo autobus.

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je izvanredno stanje, istaknuvši da je u tijeku potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

– Svi raspoloživi spasioci su mobilizirani i na putu su u okrug Hodonjin, gdje je tornado pogodio više općina, napisao je Hamaček na Twitteru.
Policija je objavila da su pogođene općine zatvorene, a kao razlog su naveli i curanja plina. Zamolili su članove obitelji onih u pogođenim područjima da ih informiraju koliko god mogu.

Autocesta D2 u smjeru Slovačke oko ponoći je potpuno zatvorena, koristi se samo za prolazak hitnih službi. Konvoj spasilačkih službi krenuo je nešto prije ponoći iz Praga.

Snimke i fotografije s društvenih mreža pokazuju kuće i crkve bez krovova, razbijene prozore, ali i objekte koji su potpuno uništeni, srušena stabla i uništene automobile.

Južnomoravski vatrogasci su imali preko 300 poziva u sat vremena.

– Interveniramo prvenstveno tamo gdje je zdravlje ljudi ugroženo, rekao je Jaroslav Mikoška, ​​glasnogovornik južnomoravskih vatrogasaca, za iDNES.cz.

Stručnjaci procjenjuju da je tornado koji ga je poharao vjerojatno bio najjači zabilježeni u suvremenoj povijesti Češke, a svakako je bio prvi tornado u posljednjih nekoliko godina.

Nevrijeme u Europi

I u ostatku Europe, nepovoljno vrijeme.

Jako nevrijeme, praćeno kišom i tučom, zahvatilo je Francusku i Njemačku. U Francuskoj je padala tuča veličine ping-pong loptica. Vatrogasci su imali oko 150 intervencija. Na sreću, nema ozlijeđenih. U Bavarskoj je jaka tuča s kišom uzrokovala velike poplave. (hrt.hr)