Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stiže drugi toplinski val: Temperature će ići do 39 Celzijevih stupnjeva, a evo kad slijedi osvježenje


Najviša dnevna temperatura bit će između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva

Hrvatsku u ponedjeljak očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme, javlja Državni hidrometeorološki zavodi (DHMZ).

Vjetar će puhati većinom slab, u drugom dijelu dana duž obale ponegdje i umjeren jugozapadni i jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura bit će između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.
Za danas je za dijelove zemlje upaljen žuti meteoalarm, odnosno upozorenje da je vrijeme potencijalno opasno. Već za utorak je za dijelove zemlje, zagrebačko i karlovačko područje, upaljen narančasti alarm, odnosno upozorenje da će vrijeme biti opasno.
Meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević javila je da će u nastavku tjedna biti sve toplije te da nam stiže novi toplinski val. Sredinom tjedna temperature će u dijelovima zemlje ići do 38, 39 Celzijevih stupnjeva.

Rashlađenje stiže u drugom dijelu tjedna, barem u unutrašnjosti, kad treba računati na pljuskove, osobito u četvrtak.
Lipanj iznadprosječno topal
Kako javlja meteorologinja HRT-a, u utorak i srijedu na kopnu će biti još toplije, danju će biti vruće i vrlo vruće. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar. U četvrtak su uz pritjecanje nestabilnog zraka izgledni pljuskovi i grmljavina, te okretanje vjetra na sjeverne smjerove, a bit će i manje vruće.

Na Jadranu se nastavlja sunčano vrijeme uz tople noći i vruće dane. U četvrtak i u unutrašnjosti Istre postoji mogućnost za grmljavinske pljuskove, koji se ne mogu isključiti ni ponegdje duž njezine obale. Puhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a u četvrtak postupno okretati na sjeverozapadni i zapadni.

Lipanj će u Hrvatskoj završiti sunčano, iznadprosječno toplo i s manjkom kiše. Sušu bi ponegdje mogli ublažiti pljuskovi, za sada najizgledniji u četvrtak, prvog dana srpnja.

Iz Hrvatskog autokluba poručuju da su vremenski uvjeti povoljni za vožnju napominjući međutim kako bi, zbog najava toplinskog vala, svi koji putuju na dužim relacijama trebali krenuti rano ujutro ili kasnije navečer. (jutarnji.hr)