Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zaraznija delta-varijanta stigla do Europe, raste broj zaraženih

U Europi, zbog zaraznije delta-varijante koronavirusa, blago raste broj novozaraženih, pa vlasti mnogih zemalja pozivaju na cijepljenje. Zbog sve više preminulih Rusija uvodi nova pravila u kafićima i restoranima. U nekim dijelovima Australije ponovno je na snazi strogi lockdown.
Zbog zarazne i dominantne delta-varijanta koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu naglo se ubrzava širenje epidemije – više od 22.000 novozaraženih je u posljednja 24 sata.

Nakon posljednje odgode ukidanja ograničenja od mjesec dana, novi ministar zdravstva Sajid Javid, ne odustaje od novog datuma prekida restrikcija.

  • Ne vidimo razloga da idemo dalje od 19. srpnja, jer u stvari, nijedan datum koji odaberemo ne sadržava nulti stupanj rizika od COVID-a. Znamo da ga ne možemo jednostavno eliminirati, moramo naučiti živjeti s tim, rekao je Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva.
  • Sada bismo trebali nastaviti s opreznim, ali nepovratnim pristupom – iskoristiti sljedeća tri i pol tjedna kako bismo bili sigurni da će se još 5 milijuna osoba cijepiti, time bi taj zid zaštite bio još viši, izjavio je Boris Johnson, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

S novim rekordima preminulih od COVID-a, u posljednja 24 sata 611 je podleglih zarazi, u Rusiji su na snagu stupila nova pravila – uslugama u kafićima, barovima i restoranima mogu se koristiti samo oni s dokazima o cijepljenju, imunitetu ili negativnom testu.

  • Mislim da je to očajnička mjera kako bi se natjeralo ljude da se cijepe, rekla je Alyona, stanovnica Moskve.

Ruske vlasti za nagli porast zaraze krive širenje delta-varijante, ali i spori napredak cijepljenja.

Sve više stanovnika nerado se odlučuje za cijepljenje domaćim Sputnikom V, jednim od četiri cjepiva koja su registrirana, dijelom i zbog nepovjerenja u vlasti te negativne medijske izvještaje o cjepivima strane proizvodnje.

Australske vlasti pooštravanjem restriktivnih mjera bore se za obuzdavanje rasplamsavanja vrlo zarazne delta-varijante.

U glavnom gradu najmnogoljudnije australske države Novi Južni Wales, Sidneyu, broj je oboljelih narastao na gotovo 150, a dom petine od 25 milijuna Australaca, pod dvotjednom je blokadom.

Zaključavanje je na snazi i u gradovima na sjeveru Darwinu i Perthu.

  • Ono što želim vidjeti idućih dana dokaz je da su svi slučajevi zaraze učinkovito izolirani. To će biti ključni pokazatelj uspjeha, kazao je Kerry Chant, šefica zdravstvenog sustava australske savezne države Novi Južni Wales.

Trenutačne restrikcije pogađaju više od 20 milijuna Australaca, što je oko 80% stanovništva. (hrt.hr)